Un campionat de oină a avut loc duminică în localitatea covăsneană Întorsura Buzăului la iniţiativa Muzeului Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe care a demarat un proiect ce are ca scop revigorarea acestui sport naţional.

La competiţie au luat parte două echipe de juniori şi două de seniori din localităţile Barcani şi Întorsura Buzăului.

Muzeograful Dan Buzea, coordonatorul acestui proiect, a declarat pentru AGERPRES că Federaţia Română de Oină s-a arătat dispusă să se implice pe viitor în organizarea unor acţiuni similare în judeţul Covasna şi chiar a unui turneu între mai multe echipe de oină din ţară.

Săptămâna trecută şi în localitatea Barcani a avut loc un meci demonstrativ de oină desfăşurat, însă, după regulile tradiţionale, nu cele competiţionale. Pentru alegerea echipei care început jocul s-a procedat conform tradiţiei la aruncarea bâtei de joc de la un căpitan la altul şi prinderea ei cu o singură mână. A urmat apoi suprapunerea mâinilor căpitanilor de-a lungul bastonului, iar cel care a ajuns la capăt a trebuit să ţină bâta în mână din acel punct şi să nu o scape în timp ce căpitanul echipei adverse o lovea cu o altă bâtă. Procedeul s-a repetat de trei ori, iar echipa al cărei căpitan a ţinut cel mai bine bastonul a fost desemnată câştigătoare, având dreptul să stea la bătaie şi să înceapă jocul. Câştigătoare a fost desemnată echipa care a lovit de cele mai multe ori mingea de oină în zona de bătaie şi ai cărei jucători au trecut neatinşi de mingile aruncate de adversari.

Dan Buzea a menţionat că pe lângă aceste jocuri demonstrative proiectul a urmărit şi realizarea de interviuri şi filme cu localnici care au practicat oina pe vremuri ori care cunosc poveşti transmise din generaţie în generaţie legate de acest sport.

Cercetarea modului de practicare a oinei în zona Buzaielor reprezintă o premieră, neexistând până în prezent studii sau prezentări etnografice amănunţite pe această temă.

„Oina reprezintă un element al patrimoniului românesc imaterial care poate transmite informaţii preţioase despre începuturile competiţiilor sportive în comunităţile rurale şi urbane româneşti, dar şi despre modul de viaţă din trecut. Până în preajma anului 1990 jocul de oină era puternic legat de viaţa păstorilor din zona Buzaielor, dar între timp obiceiurile s-au pierdut”, a mai spus Dan Buzea.

Proiectul „Oina la Întorsura Buzăului” este finanţat de Administraţia Fondului Cultural National din Bucureşti şi se derulează în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail