Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunțat revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinţe. Astfel, proprietarii de locuințe nu mai trebuie să încheie neapărat asigurări obligatorii emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), ci pot încheia asigurări facultative.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât, în ședinţa ce a avut loc joia trecută, revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuinţe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), „proprietarii își pot îndeplini obligaţiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundaţii și alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă. Totodată, prin poliţele facultative cetăţenii se pot proteja suplimentar și pentru alte riscuri”.
Reprezentanţii CSA precizează că această măsură este prima dintr-o serie de iniţiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, „astfel încât obiectivul principal – de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România – să fie atins”.
La începutul lunii septembrie (a.c.), CSA a emis un ordin prin care se impunea ca aceia care au achiziționat o poliță de locuință facultativă să cumpere și una obligatorie. Câteva zile mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea acelui ordin.
Ana Alina Costache