Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) cere Guvernului demiterea prefectului judeţului Covasna, Codrin Munteanu, pe motiv că a jignit comunitatea maghiară şi creează conflicte interetnice.
CNS a dat marţi publicităţii o petiţie pe care o va adresa Guvernului României cu cererea de a-l demite pe Codrin Munteanu, care a chemat în judecată Primăria Ozun pentru că a arborat drapelul secuiesc pe sediul instituţiei. Liderii CNS s-au arătat indignaţi de faptul că prefectul a făcut o paralelă între drapelul secuiesc şi steagul unui club de fotbal ori al unui producător de autoturisme.
Liderii CNS Gazda Zoltan şi Izsak Balazs, care semnează această petiţie, susţin că arborarea drapelului secuiesc pe instituţiile publice nu este ilegală, menţionând în context că într-un caz similar petrecut în 2010 în localitatea Ghindari, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara a dispus neînceperea urmăririi penale după ce s-a solicitat poziţia Ministerului Culturii (condus la acea vreme de Kelemen Hunor, actualul preşedinte al UDMR – n.r.), iar acesta a menţionat că drapelul în cauză reprezintă „un simbol al unei comunităţi istorice”.
„Ce motiv are domnul Codrin Munteanu să numească azi ‘o entitate inexistentă’ secuimea, colectivitate care a fost definită cu doi ani în urmă de Ministerul Culturii ca o ‘comunitate istorică’ şi care este populaţia autohtonă şi majoritară a Ţinutului Secuiesc? Având în vedere hotărârile şi poziţiile adoptate anterior de autorităţile române putem afirma că domnul Codrin Munteanu jigneşte şi provoacă populaţia locală, având scopul de a incita populaţia majoritară a ţării împotriva secuilor şi de a genera conflicte interetnice în zonă. Având în vedere cele de mai sus, rugăm guvernul României să-l demită pe domnul Codrin Munteanu din funcţia de prefect al judeţului Covasna şi să numească un prefect care cunoaşte legile ţării, care respectă populaţia secuiască majoritară în judeţ, care nu agravează situaţia ţării cu generarea tensiunilor etnice şi care respectă deciziile adoptate de autorităţile statutului”, se arată în petiţie.
În urmă cu câteva zile şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale UDMR, a luat poziţie faţă de acest caz, cerându-i prefectului să ceară scuze comunităţii maghiare pentru jignirile aduse.
În replică, prefectul Codrin Munteanu a transmis presei un comunicat în care arată că, potrivit prevederilor legale, la sediul primăriilor se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv două drapele ale României care încadrează stema statului român şi stema unităţii administrativ teritoriale (dacă aceasta a fost aprobată legal), precum şi drapelul Uniunii Europene. Prefectul a mai menţionat în comunicat că respinge „orice declaraţie menită ca sub spectrul ameninţării şi prin intimidare să determine Instituţia Prefectului să renunţe la exercitarea atribuţiilor care o definesc ori menite să atragă Instituţia Prefectului judeţul Covasna în logicile politice ale campaniei electorale”.
Munteanu a precizat că procedura de înlăturare a drapelului secuiesc de pe Primăria Ozun a fost demarată la sesizarea unui cetăţean din Sfântu Gheorghe, Dan Tănasă, care trăieşte în Spania şi că instanţa va fi cea care va tranşa problema legalităţii ori nelegalităţii drapelului secuiesc.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES