Cancerul de col uterin este unic, deoarece se cunoaşte tot ceea trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz: testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să elimine cancerul de col uterin.
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul este determinat de apariţia şi înmulţirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care şi-au modificat structura şi funcţiile. Cu cât aceste celule sunt mai diferite decât cele normale, cu atât există mai mult posibilitatea de dezvoltare, în viitor, a cancerului de col uterin. În majoritatea cazurilor acest lucru durează mai mulţi ani, dar uneori se poate întâmpla şi în decurs de un an. Aceste modificări pot fi detectate prin teste de laborator Babeş-Papanicolau, însă din stadii iniţiale. Aceste teste pot stabili dacă există sau nu posibilitatea de apariţie a cancerului.
Situaţia cancerului de col uterin în ROMÂNIA
În România se înregistrează, anual, 3.000 de cazuri noi şi un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de CANCER DE COL UTERIN. În lume, cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecvenţă, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând în acelaşi timp locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar . Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin. România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea datorată cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
Situaţia cancerului de col uterin în JUDEŢUL COVASNA
Dacă în anul 2007, în judeţul Covasna s-au depistat 44 de cazuri de cancer de col uterin, dintre care 29 în stadii curabile, şi s-au înregistrat 14 decese, în anul 2011 numărul de cazuri noi depistate a fost de 30,dintre care 14 în stadii curabile, şi s-au înregistrat 11 decese.
Infecţia cu HPV – Virusul Papilloma Uman
HPV este un virus care se transmite uşor şi determină infecţii foarte frecvente. Infecţia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitală poate fi suficient pentru transmiterea acestuia. Deşi prezervativul este eficient în cazul multor boli cu transmitere sexuală şi reduce riscul infectării cu HPV, nu asigură protecţie totală.
Infecţia cu HPV oncogen este cauza cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate pentru femei. Este o afecţiune canceroasă care poate fi determinată de infecţia cu HPV. Infecţiile cu tulpini oncogene de HPV nu evoluează întotdeauna spre cancer; multe dintre infecţii sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar, în câteva luni de la infectare. Există unii factori favorizanţi recunoscuţi că pot creşte riscul de evoluţie a unei infecţii cu HPV către cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor orale, fumatul sau deteriorarea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate apărea dacă infecţia cu HPV oncogen nu este eliminată de către organism, şi devine persistentă.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit!
Examenul citologic al colului uterin (testare de laborator Babeş Papanicolau) permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase care au potenţialul de a evolua spre cancer.
Riscul apariţiei cancerului de col scade atunci când femeile sunt examinate periodic, în cadrul programelor de depistare precoce. Cu toate acestea, depistarea precoce nu poate preveni infecţia cu HPV şi nici nu poate identifica toate leziunile. Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, aceasta find principala măsură prin care prevenim infecţia, asigurând un grad mare de protecţie.
Vaccinarea anti HPV şi examenul citologic duc la o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin
Vaccinarea poate impiedica apariţia a cel putin 70% din cazurile de cancer de col uterin; prin urmare, vaccinarea reduce riscul de apariţie a acestui tip de cancer. Cu toate acestea, pentru că rămâne un risc de până la 30% datorat infecţiei cu alte tulpini de HPV sau există posibilitatea unei infecţii cu HPV deja prezente, este importantă efectuarea periodică a examenului citologic al colul uterin, Babeş-Papanicolau, ceea ce duce la o reducere cumulată a riscului de cancer de col uterin, cu 94%.
Studiile clinice asupra vaccinării au inclus şi mii de femei care îşi începuseră deja activitatea sexuală, iar vaccinul a prevenit leziunile pre-canceroase cauzate de infecţia cu tulpinile oncogene 16 şi 18 de HPV. Cu toate acestea, vaccinarea nu asigură vindecarea în cazul în care există deja infecţia cu tulpinile oncogene 16 şi 18 de HPV. De aceea, este important să se folosească toate metodele disponibile de prevenire a cancerului de col uterin.
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
Compartimentul Promovarea Sănătăţii