Elevii din două licee covăsnene, respectiv Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, au fost consiliaţi de către experţii din cadrul proiectului “Caravana Carierei” cu privire la cele mai eficiente metode de alegere a unei cariere, la paşii ce trebuie urmaţi precum şi la “ajustarea “ visurilor şi planurilor la cererile reale ale pieţei muncii.
Având în vedere că cele două unităţi de învăţământ au îndeplinit criteriile de selecţie prevăzute în regulamentul proiectului, la începutul săptămânii trecute, în zilele de 08- 09 octombrie, „Caravana Carierei” a făcut prima oprire la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc, iar joi şi vineri, în 11 şi 12 octombrie, s-a oprit la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe. Din fiecare liceu au fost vizați 85-90 de elevi care au beneficiat de consiliere. Aşa cum am spus, în ambele şcoli Caravana s-a oprit timp de două zile. În prima zi au avut loc activități de consiliere vocațională și seminarul pe tema antreprenoriatului, ținut de experţii proiectului, din Grecia, iar în cea de-a doua zi au avut loc sesiuni de seminarii pe teme legate de scrisoarea de intenție, de modul în care elevii se vor putea prezenta în momentul în care vor dori să se integreze pe piața muncii, și așa mai departe.
Corneliu Antochi, coordonator al echipei de infrastructură şi logistică a declarat că proiectul are ca scop tranziția de la viața școlară la viața activă, la piața muncii. „Proiectul se adresează strict elevilor din anii terminali. Noi îi ajutăm; nu venim cu ceva nou. Temele noastre sunt referitoare la antreprenoriat, CV, scrisoare de intenție. Temele acestea sunt cunoscute de ei, nou este doar modul de abordare, modul în care noi le prezentăm. Avem alături de noi lectori din Universitatea București și Universitatea Româno- Germană din Sibiu, avem lectori și profesioniști în consultanță din Grecia- este partenerul nostru transnațional- și din București- o firmă de consultanță- SC Technical Training SRL (…) Este un proiect pe care îl implementăm foarte frumos și este un proiect adresat elevilor. Doar lor.”, ne-a explicat Corneliu Antochi.
În ambele orașe, conducerile unităților de învățământ au fost deschise față de acest proiect, iar elevii au primit ideea foarte bine. Activităţile s-au finalizat cu un test prin care s-a evaluat tot ce au asimilat elevii în cele două zile. Primii 25 dintre ei, din fiecare şcoală, au primit câte un gadget – câte un netbook.
„Caravana Carierei” este un proiect pentru tineri, implementat de Blocul Naţional Sindical (BNS), în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, S.C. Technical Training SRL şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA. Proiectul este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni” şi se adresează elevilor din ultimul an de liceu. Proiectul a început în noiembrie 2010 şi este implementat în patru zone: sud- vest, vest, nord-vest și centru. În aceste patru regiuni de implementare vor fi vizitate 42 de unități de învățământ preuniversitar din 21 de județe.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către BNS, „Caravana Carierei” va fi pe traseu până la jumătatea anului 2013. Blocul Naţional Sindical şi partenerii săi şi-au propus să consilieze un minim de 3.500 de elevi, cărora să le uşureze astfel accesul pe piaţa muncii şi să îi ajute să urmeze cariera pe care aceştia şi-o doresc.
Ana Alina Costache