Prefectura Covasna a acţionat în judecată Primăria Ozun pentru arborarea ilegală a steagului secuiesc pe sediul instituţiei. Demersul a stârnit reacţii din partea conducerii UDMR Sfântu Gheorghe, care consideră că, prin atitudinea sa, prefectul Codrin Munteanu jigneşte comunitatea maghiară şi incită la ură interetnică.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad s-a arătat nemulţumit că în plângerea adresată instanţei prefectul foloseşte litere mici când se referă la ‘Ţinutul secuiesc’, dar şi de faptul că şi-a permis să compare drapelul secuiesc cu steagul unui club de fotbal sau al unui producător de autoturisme. Drept urmare, Antal Arpad i-a cerut joi prefectului Codrin Munteanu să ceară scuze comunităţii maghiare pentru jignirile aduse, menţionând că în caz contrar reprezentanţii acesteia vor cere premierului Victor Ponta să ia măsurile care se impun.
„Prefectul judeţului Covasna jigneşte aproape zilnic pe cei din a căror impozite trăieşte şi primeşte salariu (…) Eu cred că ceea ce face acest prefect nu este altceva decât o incitare la ură interetnică şi la conflict interetnic şi îl somez să îşi ceară scuze de la secui pentru ceea ce a scris în această plângere. Nu pot să accept ca el să jignească 600.000 de cetăţeni ai acestei ţări şi am convingerea că nu este în interesul Guvernului Ponta de a tolera aşa ceva şi de a sprijini un om care nu face altceva decât să incite la ură interetnică”, a spus Antal Arpad, care e şi primar al municipiului Sfântu Gheorghe.
În urma acestor declaraţii făcute în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Codrin Munteanu a transmis presei un comunicat în care arată că, potrivit prevederilor legale, la sediul primăriilor se arborează exclusiv simboluri legal aprobate, respectiv două drapele ale României care încadrează stema statului român şi stema unităţii administrativ teritoriale (dacă aceasta a fost aprobată legal), precum şi drapelul Uniunii Europene.
„Respingem orice declaraţie menită ca sub spectrul ameninţării şi prin intimidare să determine Instituţia Prefectului să renunţe la exercitarea atribuţiilor care o definesc ori menite să atragă Instituţia Prefectului judeţul Covasna în logicile politice ale campaniei electorale. În speţă, orice argument pe marginea acestui proces trebuie să fie de natură juridică şi să fie prezentat în faţa instanţei de judecată (…) Subliniem că nu vom da curs unor astfel de provocări, menţinându-ne poziţiile publice şi activitatea într-un cadru riguros, sobru şi profesional, în deplină concordanţă cu prevederile legale şi constituţionale din România”, se arată în comunicatul Prefecturii, în care se mai menţionează că procedura de înlăturare a drapelului secuiesc de pe Primăria Ozun a fost demarată la sesizarea unui cetăţean din Sfântu Gheorghe, Dan Tănasă, care trăieşte în Spania.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES