Casa scriitorului Romulus Cioflec din Araci, aflată în administrarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, va fi prima casă memorială din ţară care va asigura ghidaj audio şi Braille persoanelor cu deficienţe de vedere.

Click pentru a vizualiza

Muzeograful Andrea Deak, care coordonează proiectul „Atinge literatura”, a declarat vineri, pentru AGERPRES că turul expoziţional realizat special pentru persoanele nevăzătoare va fi alcătuit din două machete tridimensionale reprezentând interiorul casei memoriale şi două busturi în mărime naturală ale scriitorului Romulus Cioflec la diferite vârste, în tinereţe şi la maturitate. De asemenea, expoziţia va fi însoţită de un ghid realizat în limbaj Braille şi un ghid audio în limbile română şi maghiară.

„Fiind vorba despre viaţa şi opera unui scriitor ne-am gândit să completăm turul muzeal şi cu un scurt volum tipărit în Braille intitulat ‘Romulus Cioflec. Călător în Europa’, care va conţine fragmente din operele acestuia, oferind o privire de ansamblu asupra creaţiei sale”, a declarat Andrea Deak, potrivit căreia expoziţia reprezintă o premieră la nivel naţional, fiind prima de acest fel amenajată într-o casă memorială.

Proiectul realizat în parteneriat cu Asociaţia Art&Co este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi vine în continuarea proiectului „Atinge istoria” derulat vara aceasta de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, care a oferit persoanelor nevăzătoare posibilitatea să perceapă cu ajutorul simţurilor expoziţia de arheologie „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii”. Practic, vizitatorii au putut pipăi machete tridimensionale şi replici ale unor exponate, informaţiile tactile fiindu-le completate de un audioghid şi de materiale în limbaj Braille.

Andrea Deak a menţionat că proiectul „Atinge istoria” a fost foarte bine primit şi le-a dat muzeografilor imboldul de a continua şirul expoziţiilor tactile, cu tematici şi profiluri diferite.

Expoziţia „Simte literatura” de la Casa memorială Romulus Cioflec din Araci va fi deschisă în perioada 9 octombrie – 15 noiembrie, iar la aceasta sunt invitate şi persoanele văzătoare pentru a face un tur muzeal ghidate de simţul tactil.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail