Ministrul de Interne a abordat la Sfântu Gheorghe şi tema dotării cu tehnică a Jandarmeriei. Drept exemplu, el a precizat că sunt şi situaţii în care intervenţiile sunt făcute cu camioane vechi de 40-50 de ani.
Prezent vineri, la Sfântu Gheorghe, unde a participat la şedinţa trimestrială a Consiliului Militar al Jandarmeriei Române, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre necesitatea modificării Legii 60 privind adunările publice şi despre lipsurile cu care se confruntă Jandarmeria, atât în ceea ce priveşte personalul dar mai ales în ceea ce priveşte dotările.
Acesta a declarat că, pentru ministerul pe care îl conduce modificarea Legii 60 reprezintă o prioritate, în condiţiile în care aceasta „are anumite limite”, respectiv se referă doar la adunările publice şi nu reglementează manifestările spontane ce au loc tot mai des, în ultima perioadă de timp, datorită nemulţumirilor sociale. Cu privire la acest aspect, ministrul Duşa a declarat: „În timp, datorită nemulţumirilor sociale, a manifestărilor societăţii civile, ceea ce este corect, deoarece Constituţia garantează dreptul la exprimarea cuvântului, trebuie să readaptăm şi legislaţia în domeniu pentru ca intervenţiile Jandarmeriei la misiunile pe care le au de îndeplinit să fie în conformitate cu legea. Spre exemplu, în Legea 60 sunt reglementate adunările publice, dar nu şi cele spontane sau alte activităţi publice cu număr mare de persoane care apar şi care nu au cadru legal de desfăşurare”.
În ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Jandarmeria Română, Mircea Duşa a menţionat că şi această structură a avut de suferit datorită restructurărilor de personal ce au avut loc în cursul anului trecut, în procesul de restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit acestuia, în prezent, cu forţe reduse, trebuie asigurată capacitatea de intervenţie la toate tipurile de activităţi. Şi asta, în condiţiile în care, în prezent, Jandarmeria nu este înzestrată şi dotată corespunzător, ca să poată interveni eficient. Drept exemplu, ministrul Duşa a precizat că intervenţiile sunt făcute cu camioane vechi de 40-50 de ani, cu viteză mică de deplasare şi consum mare de carburant.
„De aceea, împreună cu Inspectoratul General al Jandarmeriei şi cu conducerea ministerului analizăm, încă din acest an, să reorganizăm activitatea de transport a trupelor de jandarmi, la intervenţii, care este una foarte importantă, cu mijloace de transport mai mici. Dorim să achiziţionăm microbuze cu care să ne deplasăm eficient, operativ, acolo unde e nevoie când apar anumite fenomene la care Jandarmeria trebuie să intervină. În acet an, Ministerul va pune la dispoziţia Jandarmeriei sumele necesare în vederea achiziţionării unui număr mai mic de vehicule, chiar şi prin programul Rabla. Şi-aici este vorba de autoturisme Dacia Duster, cu care, la anumite intervenţii se poate ajunge foarte uşor” a declarat Mircea Duşa.
Şedinţa Consiliului Militar al Jandarmeriei Române, ce s-a desfăşurat la Sfântu Gheorghe, joi şi vineri, a avut pe ordinea de zi teme referitoare la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor de asigurare a ordinii publice de către Jandarmerie, stadiul elaborării „Strategiei de dezvoltare şi consolidare a Jandarmeriei Române în perioada 2014-2020” precum şi proiectul ordinului privind Ghidul evoluţiei în cariera militară a personalului din Jandarmerie.
Consiliul Militar al Jandarmeriei Române se reuneşte trimestrial şi analizează aspecte de interes operativ, pentru eficientizarea activităţii instituţiei.
Maria Graur