În curând, analize gratuite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe
»Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, va demara peste două-trei săptămâni şi în judeţul Covasna.
Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, iar analizele se vor face gratuit la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe.
Managerul general al Spitalului, Nagy Andras Robert, a declarat miercuri pentru AGERPRES că în acest program vor fi incluşi medicii de familie, medicii ginecologi, dar şi cabinetele de planificare familială care vor avea rolul de a informa, îndruma şi încuraja pacientele să facă acest screening benefic pentru sănătatea lor.
Nagy Andras Robert a menţionat că deocamdată mai puţin de 20 de medici au încheiat contracte pentru a participa la acest program, dar lista rămâne în continuare deschisă.
„Programul este foarte bun deoarece va contribui la depistarea precoce a cancerului de col uterin, deci la prevenirea şi combaterea acestei boli. E important de spus că programul e gratuit pentru paciente, deci vor putea fi testate şi femeile care din lipsă de bani nu au putut să vină la examinare până acum. Facem un apel către medicii de familie, medicii ginecologi şi spitalele orăşeneşti să se înscrie în acest program pentru că este datoria noastră morală să ne implicăm”, a spus managerul spitalului, care a ţinut să sublinieze că medicii vor fi retribuiţi pentru munca depusă.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică în acest program vor fi cuprinse circa 63.000 de femei din judeţul Covasna, adică aproape jumătate din total. Pe site este specificat faptul că în perioada 5-14 octombrie vor avea loc sesiuni de instruire a medicilor de familie în vederea cunoaşterii obiectivelor şi modului de derulare a programului, iar la cursuri s-au înscris 62 de medici.
În judeţul Covasna sunt în evidenţă oncologică 414 persoane, iar 10% suferă de cancer de col uterin. Anul trecut 13 femei au murit din cauza acestei maladii.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES