Demarate în urmă cu o lună, pe data de 3 septembrie, lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului înaintează în ritm alert.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, primarul oraşului, Leca Băncilă, ne-a spus că firma care a câştigat contractul de lucrări, Baumeister SRL Sfântu Gheorghe, a pus „la bătaie” capacitatea tehnică şi umană necesară care va face posibilă constituirea  frontului de lucru în interior, pentru perioada rece, atât la clădirea existentă cât şi la corpul nou de clădire.  Potrivit edilului „constructorul s-a mişcat repede” astfel că, în decurs de o lună de zile, la clădirea veche a liceului s-a executat decopertarea pereţilor interiori, scoaterea podelelor precum şi demolarea vechiului acoperiş şi pregătirea terenului pentru montarea celui nou.

În ceea ce priveşte noul corp de clădire, a cărui suprafaţă construită va fi de 1.200 mp, construcţia este scoasă la nivel zero, s-au turnat fundaţiile la cuzineţi iar aceştia au fost armaţi. „Suntem mulţumiţi de viteza cu care se mişcă muncitorii; este grăbit şi constructorul, deoarece este nevoit să ridice corpul nou de clădire şi să-l închidă pe cel vechi, până la venirea frigului, pentru a avea posibilitatea să lucreze în interior, pe timpul iernii” a spus primarul Leca Băncilă.

Primarul din Întorsura Buzăului a menţionat faptul că realizarea acestui proiect va rezolva problema spaţiului destinat desfăşurării activităţii didactice, dar totodată rezolvă şi „o chestiune de modernitate, de eleganţă” în sensul că spaţiile vor fi reabilitate în totalitate, vor fi gândite la pretenţiile anului 2012,  şi dotate în consecinţă.

Acesta ne-a spus că pentru implementarea proiectului sunt aprobate 7 luni, timp care nu este suficient,  astfel că primăria va solicita o prelungire cu încă 4-5 luni, pentru că din proiect rezultă că durata de implementare a acestuia este de 12 luni.

Potrivit primarului Leca Băncilă, marea problemă a autorităţii locale este legată de plata lucrărilor efectuate de constructor. Ca urmare, în vederea asigurării capitalului circulant, Primăria Întorsura Bu­zăului a postat, recent, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice,  contractarea unui împrumut în valoare de 1,2 milioane euro. Primarul a declarat că valoarea totală a proiectului de reabilitare, modernizare şi extindere a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”este de 10.200.000 lei , din care 7.859.407 lei cu TVA pentru construcţii.

Proiectul de reabilitare, moder­nizare şi extindere a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Rea­bilitarea, modernizarea, dezvolta­rea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, uni­versitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail