Între 5 şi 7 octombrie anul curent se va desfăşura la Răscruci, în apropiere de Cluj-Napoca, Simpozionul Naţional de Esperanto cu tema „Esperanto şi educaţia”. Vor fi prezenţi oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

În Programul simpozionului sunt cuprinse prelegeri pe teme educative, dezbateri, cerc de conversaţie în esperanto, şedinţe de lucru, excursii la câteva obiective turistice din zonă. Simpozionul este organizat de Asociaţia de Esperanto din România, în colaborare cu secţia română a ILEI (Liga Internaţională a Profesorilor Esperantişti). Deoarece pe data de 5 octombrie se sărbătoreşte şi Ziua Mondială a Învăţătorilor, proclamată de Unesco, va fi organizată şi o prezentare de carte didactică în esperanto.

Pentru cititorii interesaţi de acest subiect, redăm mai jos câteva informaţii interesante despre această limbă.

 «Esperanto, cea mai tânără limbă a lumii, a împlinit anul acesta 125 de ani. Esperanto este Limba Internaţională creată în Polonia în 1887 de către Dr. Ludovic Zamenhof. Este relativ uşor de învăţat, deja este cunoscută pretutindeni şi chiar folosită oficial.

Utilizată pe scară largă în Internet şi în turism, limba are şi o literatură originală, bogată. Se mai foloseşte în teatru, film şi muzică. Staţii de radio în Brazilia, China, Cuba şi Vatican emit regulat în Esperanto. Televiziunea chineză emite în Esperanto şi multe programe sunt accesibile prin Internet.

După o perioadă scurtă de numai 125 de ani, Esperanto se înscrie acum printre primele 100 de limbi din cele 6.800 folosite în întreaga lume. Ea este a 27-a cea mai folosită limbă în Vikipedie, şi este o limbă aleasă de Google, FireFox, Skype, Ubuntu şi Facebook.

Această limbă este folosită zilnic în toată lumea, cu cele mai mari regiuni de creştere în Asia şi Africa. Asociaţia Universală de Esperanto are relaţii consultative cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi cu Consiliul Europei. Folosirea crescândă a limbii Esperanto se vede prin intermediul emisiunilor Televiziunii Chineze şi prin folosirea ei pentru anunţuri făcute de întreprinderea britanică British Telecom. Guvernul britanic angajează, de asemenea, traducători esperantişti.

Printre vorbitorii de Esperanto nativi se numără campioana mondială de şah Zsuzsa Polgár, Ulrich Brandenburg, noul ambasador german în Rusia, şi laureatul premiului Nobel Daniel Bovet. Şi bancherul George Soros a învăţat Esperanto în copilăria sa.

Esperanto devine din ce în ce mai populară. Noul site foarte cuprinzător, incluzând cursuri şi mijloace de studiu http://www.lernu.net/ primeşte zilnic 125.000 de accesări, iar Vikipedia Esperanto ajunge la 400.000 de accesări pe zi.

Asociaţia Universală de Esperanto (UEA) şi Liga Internaţională a Profesorilor de Esperanto (ILEI) au lansat proiectul e-125, în cadrul căruia vor avea loc foarte multe acţiuni de celebrare a jubileului, cum ar fi o amplă campanie de informare în mass-media, cursuri de limbă, conferinţe s.a.

ILEI va propune un curs pe internet, constând din 125 de lecţii, care se va desfăşura de-a lungul a 125 de zile.  Cursul va conţine şi materiale video şi audio.

În mai toate ţările lumii s-au format echipe de esperantişti, care vor implementa proiectul la nivel naţional.

Asociaţia de Esperanto din România, cu sediul în Timişoara, a lansat un curs de esperanto pe internet, gratuit, la care se poate înscrie orice doritor, trimiţând un mesaj la adresa:

[email protected] “.

Deoarece Esperanto este o limbă tânără în comparaţie cu celelalte limbi şi se învaţă mult mai rapid, fiind răspândită la nivel mondial şi neaparţinând vreunui popor, ci tuturor în egală măsură (spre deosebire de limbile naţionale), perspectiva ei de dezvoltare, în pofida scepticilor, este mare. Mai devreme sau mai târziu, viitorul va impune omenirii o limbă comună, care va facilita enorm progresul tuturor popoarelor lumii. Şi chiar dacă actuala situaţie socio-politică mondială încă nu permite acest lucru, dintr-o necesitate firească a evoluţiei problema va fi rezolvată în veacurile viitoare.

Prof. Mihai Trifoi

preşedinte al Asociaţiei de Esperanto din România

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail