…Şi a fost ediţia rotundă cu numărul 40, care s-a încheiat duminică-seara (30 septembrie 2012), în Piaţa Sfatului din Braşov. Vremea caldă şi abundenţa ofertei de produse alimentare naturale au atras o mulţime de vizitatori. Puţini au fost cei care nu au cumpărat ceva, ci doar au dat târcoale. E drept că erau etalate spre vânzare numai lucruri bune.
Unii s-au mulţumit cu o sticlă de pălincă, alături de câteva felii de pastramă. Alţii au preferat o “rotiţă” de caşcaval afumat, nişte urdă cu mărar, mulţi au vrut cârnaţi iuţi, pâine de vatră, magiun de Topoloveni ori miere, prăjituri “ca la bunica”, turtă dulce, ulei de dovleac şi de nucă presat la rece, vin, ceaiuri dietetice – toate aceste sortimente fără “e”-uri şi fără conservanţi şi coloranţi constituind ispite greu de refuzat.
Am întâlnit numeroşi turişti, care târguiau aproape de la fiecare stand, aflând că sunt bunătăţi preparate ca la mama (noastră) acasă. Unii desfăceau imediat punga şi gustau din bunătăţi. O tânără japoneză înfuleca de zor pâine… goală, făcută din secară. Ne-a spus că este prima oară în viaţa ei când mânâncă aşa o delicatesă, obişnuită acasă numai cu… orezul fiert. Apoi a cumpărat turtă dulce, la sugestia noastră, ca să ne pomenească…
Nu puteau lipsi nici de data aceasta, fiind vorba de o ediţie semnificativă, câţiva dintre micii investitori din judeţul Covasna, ce au etalat pâine de vatră cu cartofi dar şi cu secară (care a cucerit-o pe turista niponă), kürtős kalács, turtă dulce, ciocolată de casă. Cel puţin la standul cu pâine era cea mai mare coadă, atât datorită originalităţii produsului, cât şi a gustului său deosebit.
Tot mai mulţi fani
Târgul Slow Food “Roadele Pământului®” are deja mulţi fani, care abia aşteaptă o nouă prezentare pentru a-şi cumpăra produse sută la sută naturale, realizate după vechi reţete culinare, purtând amprenta zonei de unde sunt producătorii.
Manifestarea aceasta face parte dintr-o mişcare internaţională de anvergură. Este o activitate care capătă de la an la an o amploare tot mai mare, ca o ripostă non-violentă, dar eficientă la mâncărurile standard de tip Fast Food, ce au pătruns agresiv şi în România, făcându-i mai ales pe tineri să ignore pe zi ce trece hrana tradiţională, sănătoasă şi gustoasă preparată în familie, fie în casa părintească, fie la bunici.
Despre toate acestea am discutat cu Liana Stănescu, secretar executiv al Conviviumului ce a organizat evenimentul, tânăra întreprinzătoare precizându-ne câteva chestiuni interesante pentru cotidianul “Mesagerul de Covasna”, pe care-l citeşte pe Facebook.
„Să reînviem obiceiurile culinare sănătoase ale strămoşilor!”
Târgul a căpătat un bun renume în România, dovadă fiind numărul mare de participanţi din numeroase judeţe, care vin la Braşov doar cu produse de calitate, ecologice în totalitate.
Ca atare, cercul celor interesaţi se tot lărgeşte: vânzători şi clienţi. Cei din a doua categorie o dată ce au cumpărat ceva bun, gustos, autentic revin negreşit. Plus că se face o bună propagandă turismului gastronomic românesc, numărul vizitatorilor străini fiind tot mai mare.
„La început am inclus în grupul de expozanţi doar o mică parte dintre gospodarii care şi-au afirmat susţinerea pentru o astfel de iniţiativă, a subliniat Liana Stănescu. Pe parcus s-au alăturat ideii de a produce şi vinde bunuri de consum naturale diverşi producători şi mici fermieri locali, întreprinzători privaţi ce au câte o afacere de familie. Nici covăsnenii, prietenii nostril di vecinătate, nu puteau absenta (…)”.
Amintim doar câteva nume, precum familia Gedö, din Arcuş, Nemeş Andrei, Ozun, Petre Macovei, Zagon, Denes Zoltan, Târgu Secuiesc). Sunt şi alţi cetăţeni cu spirit comercial, care au înţeles că printr-o astfel de formă expoziţională bunurile lor pot fi mai bine promovate.
Invitaţie din suflet
„Ni se pot alătura şi alte persoane interesate, dornice să reînvie şi să popularizeze tradiţiile gastronomice din localităţile lor, preciza reprezentanta Slow Food „Roadele Pământului®” Braşov. Îi invităm pe această cale şi pe cititorii dumneavoastră, pe toţi aceia cărora le face plăcere să se hrănească sănătos, într-un mediu convivial, pe semenii ce respectă datinile şi protejează mediul să viziteze târgurile tradiţionale de profil.
Numai aşa vor înţelege mai bine sentimental reîntoarcerii la natură, la alimentaţia sănătoasă, vor contribui la reînvierea obiceiurile culinare ale strămoşilor!”
Horia C. Deliu