Sorin Dandu, Alexandru Ujvarosi şi Suzana Lupoian

Asociaţia de Tineret Ecou a lansat, ieri, proiectul „Banca de Timp” prin care se doreşte consolidarea comunităţii de voluntari din Sfântu Gheorghe.

Prin „Banca de Timp Ecou”, tinerii voluntari vor fi mai motivaţi să se implice în diverse activităţi. Mai precis, pe termen scurt se doreşte realizarea unei baze de date cu voluntarii activi din Sfântu Gheorghe şi realizarea unui sistem de motivare a acestora, iar pe termen mediu şi lung proiectul îşi propune realizarea unei platforme permanente de voluntari, care să fie accesată de societatea civilă covăsneană.

„Practic, noi dorim să rezolvăm problema motivaţiei voluntarilor. În Sfântu Gheorghe sunt din ce în ce mai multe evenimente, organizaţiile sunt din ce în ce mai active, iar numărul de voluntari, oarecum, stagnează la un număr destul de mic (…), dar apare şi problema motivaţiei, pentru că e greu să iei aceiaşi voluntari la foarte multe activităţi, să-i motivezi şi să rămână motivaţi”, a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei de Tineret Ecou, Alexandru Ujvarosi. Practic, în schimbul implicării voluntare în programe sau proiecte organizate în comunitate, voluntarii vor primi puncte valorice – puncte BDT – ce vor putea fi folosite pentru accesarea gratuită a diverse servicii ale instituţiilor partenere. Spre exemplu, voluntarii vor putea „cumpăra”, cu punctele valorice, bilete la meciuri de baschet, de fotbal, abonamente la transport în comun, abonamente la ziare, vor putea avea acces la sălile de sport ale liceelor partenere şi altele.

„Sistemul pe care noi îl propunem este foarte simplu. În schimbul orelor pe care voluntarii le petrec la anumite evenimente, sunt „recompensaţi” cu puncte valorice, puncte BDT. Spre exemplu, dacă merg la mai multe activităţi, strâng mai multe puncte, şi vor putea accesa anumite servicii puse la dispoziţie de comunitate, de partenerii proiectului. „Banca de Timp”, practic are două paliere, dar care funcţionează asemănător: voluntari individuali şi organizaţii. Sistemul de acumulare de puncte merge în acelaşi fel. Dacă organizaţiile vor să participe, să zicem, cu zece voluntari, se înscriu în proiect ca organizaţii, iar toate punctele care se acordă în urma acelui eveniment, se acordă organizaţiei”, a mai spus Alexandru Ujvarosi.

Potrivit acestuia, produsele şi serviciile care pot fi accesate pe baza punctelor BDT se găsesc pe internet, în „Catalogul BDT”, pe blogul oficial – www.bdtecou.wordpress.com: „Beneficiile voluntarilor şi ale organizaţiilor sunt foarte clare, prin puncte pot să acceseze foarte multe servicii. Beneficiile de cealaltă parte, ale comunităţii, sunt la fel de mari, adică, de exemplu, dacă sunt evenimente, organizaţii, firme sau orice fel de evenimente se organizează, pot accesa baza de date a voluntarilor din „Banca de Timp”. Astfel, nu trebuie să mai piardă timp cu căutarea voluntarilor, pregătirea lor, motivarea lor etc (…) Deci, voluntarii ajută comunitatea, iar comunitatea oferă câteva servicii pentru voluntari. Toată lumea câştigă”, a precizat Alexandru Ujvarosi.

Cei care doresc să se înscrie o vor putea face accesând site-ul www.bdtecou.wordpress.com: „Totul se întâmplă online. Orice voluntar care vrea să facă parte din „Banca de Timp”, trebuie să se înscrie pe site-ul nostru www.bdtecou.wordpress.com. Acolo există un formular de aplicaţie pe care îl completează şi îl trimite. Practic, trimiţând acest formular, voluntarul intră în baza de date, apoi, ulterior, apar evenimentele”, a explicat coordonatoarea proiectului, Suzana Lupoian.

Prima acţiune prin „Banca de Timp” va avea loc astăzi, când doi voluntari se vor putea implica în proiectul „Debate Corner” .

De-a lungul timpului, Asociaţia de Tineret Ecou a organizat şi s-a implicat în mai multe acţiuni şi proiecte. Programul de promovare a tinerilor artişti – „Seri Albastre”, Festivalul „Povestea din Ajun” sau „Şcoala de Toamnă Seri Albastre” sunt doar câteva dintre acestea.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail