Urşii au ucis în acest an aproape o sută de animale domestice, au distrus peste 30 de hectare de culturi agricole şi circa 90 de pomi fructiferi, relevă o statistică realizată de Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, dar neoficial pagubele sunt şi mai mari.
Potrivit purtătorului de cuvânt al APM Covasna, Gheorghe Neagu, de la începutul anului şi până în prezent au fost întocmite 90 de procese verbale de constatare a pagubelor provocate de urşi în diverse localităţi din judeţ. Potrivit acestuia, urşii au omorât 44 de bovine, 44 de ovine, 11 porci, doi cai, au distrus 89 de pomi fructiferi şi 30,9 hectare culturi agricole cultivate cu grâu şi porumb. Neoficial, însă, cifrele sunt mai mari, dar unii cetăţeni păgubiţi nu au mai depus plângeri, neavând încredere că vor primi despăgubiri.
Primarul comunei Băţani, Simon Andras, a declarat marţi pentru AGERPRES că din primăvară şi până acum numai aici urşii au atacat de 38 de ori omorând 30 de vaci şi 50 de oi.
„Ultimul atac a fost azi noapte, a omorât o vacă”, a spus primarul, care consideră că trebuie făcut cât mai urgent un recensământ real al urşilor din România şi trebuie mărite cotele de recoltare pentru că aceştia s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, fiind în opinia sa de zece ori mai mulţi decât cei din evidenţele oficiale.
Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, spune că au fost ani în care urşii s-au plimbat pe uliţe, au intrat în livezi şi în gospodării şi chiar au atacat oameni.
„Multora le e frică şi acum să iasă din case pe înserat”.
Şi primarul comunei Zagon, Kiss Jozsef, spune că urşii au făcut stricăciuni mari şi că numărul acestora trebuie limitat.
„Urşii sunt o specie protejată, într-adevăr ne-am angajat în faţa Uniunii Europene să îi protejăm, dar ajungem imediat în situaţia ca viaţa unui urs să fie mai important decât viaţa unui om, ceea ce nu e normal”, a spus acesta.
Potrivit statisticilor, în judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, aproximativ 2.300 de exemplare. Pentru a proteja această specie, dar şi pentru a preveni conflictele dintre oameni şi urşi, Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna în parteneriat cu instituţiile similare din cele două judeţe a iniţiat proiectul Lifeursus, finanţat de Comisia Europeană cu 500.000 de euro.
În cadrul acestuia a fost lansat şi portalul carnivoremari.ro, prin intermediul căruia orice persoană poate afla date despre populaţia de urşi bruni din cele trei judeţe. Site-ul prezintă zonele în care există bârloguri de urşi, locurile interzise sau periculoase pentru turişti, informaţii despre pagubele pricinuite de aceste animale, despre braconaj şi operaţiunile de salvare a puilor orfani, precum şi imagini surprinse pe teren cu ajutorul unor camere web sau aparate foto.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES