În cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice „Românii din Sud-Estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizaţie”, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Sfântu Gheorghe, a fost lansat cel de-al cincilea volum din colecţia „Profesioniştii noştri”.
Volumul, apărut la Editura Eurocarpatica, este dedicat dr. Ioan Lăcătuşu din Sfântu Gheorghe, arhivist, sociolog şi membru marcant al societăţii civile româneşti din judeţul Covasna, la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Cele câteva sute de pagini ce conturează portretul spiritual, moral şi profesional al lui Ioan Lăcătuşu cuprind gânduri, impresii şi aprecieri ale unor importanţi oameni de cultură, studii şi cercetări ale acestuia privind trecutul şi prezentul românilor din judeţele Covasna şi Harghita, dar şi un bogat material ilustrativ.
În cuvântul de deschidere, profesorul Vasile Stancu, cel care s-a îngrijit de editarea acestui volum, a menţionat că de numele lui Ioan Lăcătuşu se leagă o serie de instituţii şi ONG-uri importante în viaţa comunităţii româneşti din această parte a ţării, cum ar fi Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.
Ioan Lăcătuşu a contribuit la reactivarea Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita, la edificarea statuii Mitropolitului Andrei Şaguna de la Sfântu Gheorghe, a scriitorului Romulus Cioflec, a eroilor de la Aita Seacă şi Aita Mare şi a altor înaintaşi ai neamului românesc, a militat pentru apărarea drepturilor comunităţii româneşti şi a ridicat vocea împotriva abuzurilor şi acţiunilor antiromâneşti aducându-le la cunoştinţa opiniei publice şi autorităţilor centrale. De asemenea, s-a implicat, în stabilirea unor legături trainice între românii din Covasna şi Harghita cu cei din Basarabia, Bucovina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina.
Vasile Stancu a subliniat că volumul se doreşte a fi un omagiu adus omului Ioan Lăcătuşu la aniversarea celor 65 de ani pentru tot ceea ce a făcut pentru semenii săi, pentru devotamentul cu care şi-a apărat neamul şi credinţa străbună, pentru „curajul cu care a ţinut piept neprietenilor, imposturii şi celor care au încercat să întineze sau să nesocotească idealurile naţionale ori interesele legitime ale comunităţii româneşti”.
„Suntem convinşi că Ioan Lăcătuşu este un nume pentru Istoria naţională a tuturor românilor, un nume care merită să se regăsească în cartea de aur a neamului românesc, scris cu majuscule”, spunea prof. Vasile Stancu.
Colecţia „Profesioniştii” a fost iniţiată în urmă cu aproape trei ani cu scopul de a evidenţia elitele profesionale şi cercetările ştiinţifice efectuate în arealul sud-est transilvănean, dar şi pentru a promova modele profesionale demne de urmat de tânăra generaţie de cercetători şi arhivişti. Primele patru volume au fost dedicate arhiviştilor, istoricilor şi profesorilor Ana Grama, Liviu Boar, Ioan Ranca şi Gheorghe Zaharia.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES