Primarul comunei Băţani, Simon András, ne-a spus că localnicii au mari probleme cu urşii, deoarece din primăvară şi până în prezent aceştia au atacat şi au ucis un număr de 34 bovine.
Edilul a menţionat că atacurile urşilor sunt zilnice, problema fiind cu atât mai mare cu cât, se pare, în ultimul timp urşii au început să umble „în gaşcă”. „Urşii au început să-şi schimbe şi comportamentul. Înainte, ursul nu umbla cu alţi 4-5 urşi, umbla singur. Acum, însă, au început să umble în grup. Nu mai e ca în urmă cu câţiva ani, când părinţii ne puteau trimite la pădure fără frică, şi spuneau că atâta timp cât fluieri, poţi să mergi oriunde. Într-adevăr, noi auzeam că urşii tropăie prin pădure, dar dacă ei te auzeau, fugeau. În schimb, urşii din zilele noastre, când te aud, vin spre tine (…) nu se mai feresc de oameni”, a explicat primarul. Acesta ne-a mărturisit că el, personal, a fost atacat de urs de două ori, ultima întâlnire cu „Moş Martin” având loc la jumătatea săptămânii trecute. „Am luat-o la fugă. Am fugit către maşină (…) Am fost speriat rău de tot”, ne-a spus vineri, primarul Simon András.
Cu toate acestea, din păcate, nu prea există soluţii, momentan, deoarece legea europeană interzice capturarea sau uciderea urşilor.
Urşii sau bunurile sătenilor?
Simon András a declarat că în toate şedinţele avute în legătură cu problema urşilor, chiar şi în cea de săptămâna trecută, nu s-a reuşit găsirea niciunei soluţii pentru rezolvarea acestei probleme grave care îi afectează pe sătenii din comuna Băţani, fapt ce l-a determinat să propună, ironic, înfinţarea unor ferme de urşi. „Centrul Europei, Germania, Austria, au distrus efectivul de urşi, i-au împuşcat, au lăsat câteva exemplare, iar la noi efectivul creşte, an de an (…) E o problemă că nimeni nu vede că până la urmă oamenii vor gestiona ei problema asta, şi nu va fi bine”, a mai spus primarul.
Acesta a precizat că a depus, recent, adrese către Prefectura Covasna, către Agenţia Pentru Protecţia Mediului precum şi la Consiliul Judeţean, prin care solicită sprijin şi soluţii pentru rezolvarea problemei urşilor, urmând ca miercuri să aibă loc o şedinţă cu reprezentanţii de la Mediu, pe această temă. Edilul a menţionat că în adresa trimisă a prezentat şi o analiză a situaţiei din Băţani în care a arătat că localnicii produc 10 milioane de litri de lapte pe an şi 40. 000 de tone de carne, şi au un efectiv de 5.000 de bovine şi 10.000 de ovine. „Întrebarea mea de la urmă este: ce e mai important: producţia aceasta de masă pe care pot să o facă cei din Băţani, până când încă nu e târziu, sau creşterea urşilor?”, a conchis primarul.
Ana Alina Costache