Mâine, la ora 18,30 va suna din nou gongul în cocheta sală a Operei din Braşov, anunţând deschiderea stagiunii 2012-2013.

Un eveniment artistic aşteptat cu emoţie mai cu seamă de către artişti, dar şi de spectatori, inclusiv prietenii operei, operetei şi baletului din judeţul Covasna,  pe care îi întâlnim mereu la diferite manifestări culturale de ţinută în municipiul de la poalele Tâmpei.

O dublă „uvertură”

De fapt, inaugurarea propriu-zisă  a noii stagiuni a fost anticipată în mod fericit de o dublă „uvertură”, ca să folosim limbajul specific. Ne referim la cele două spectacole ce au ieşit din tiparele clasice, bine apreciate de o numeroasă asistenţă. În primul rând, a fost  Concertul în aer liber susţinut acum două săptămâni în Piaţa Sfatului, cu ocazia marii Sărbători religioase a Nașterii Maicii Domnului – protectoarea spirituală a bătrânului burg transilvănean – spectacol de proporţii în care au evoluat în faţa unui public generos ca număr şi cu… aplauzele, soliştii, corul şi orchestra  prestigioasei instituţii muzicale amintite.

Regretata soprană Mirela Zafiri

În al doilea rând, dorim să elogiem iniţiativa conducerii, a întregului colectiv de a aduce un pios omagiu celei care a fost soprana Mirela Zafiri, plecată de curând, la numai 41 de ani, să cânte… îngerilor.

Aşa se face că sâmbăta trecută a avut loc un tulburător „Remember Mirela Zafiri”. O evocare multi-media pe care admiratorii ei a urmărit-o cu lacrimi în ochi. La final, publicul în picioare a aplaudat minute întregi în faţa cortinei ce s-a lăsat ca un „linţoliu” peste amintirea Mirelei, obturând scena goală pe care evoluase ani de zile, cu atâta graţie şi talent, frumoasa dispărută, scenă ce avea în fundal doar potrerul îndoliat al artistei.

Dumnezeu să o aibă în pază!

Un moment  mult aşteptat 

…Şi iată că după „o vară nebună”, cum ar fi spus marele meşter al limbii române, regretatul prozator Fănuş Neagu, a sosit şi momentul aşteptat de fiecare dată cu nerăbdare. Ne referim, desigur, la spectacolul ce inaugurează suita de reprezentaţii din actuala stagiune, care vor continua până în vara viitoare.

Conform unei frumoase tradiţii inaugurate în anul 2007 la Opera braşoveană, spectacolele de deschidere şi închidere ale stagiunii (în distribuţii diferite) le reprezintă capodopera lui Giuseppe Verdi, “Traviata”.

Cea mai cunoscută şi cântată operă din repertoriul internaţional, deşi a ajuns la venerabilă etate de 159 de ani se bucură şi în prezent de multă preţuire din partea publicului meloman.

Lucrare nemuritoare 

Cu o muzică copleşitoare şi un text ce mereu a impresionat graţie dramatismului său, melodrama în patru acte “Traviata” a lui  G. Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave, după  romanul „Dama cu camelii”  a lui Alexandre Dumas-fiul, a avut premiera  în anul 1853 la Veneţia. De atunci a impresionat generaţii de oameni sensibili, ce au vibrat la eternele drame ale iubirii.

Pe scenă vor urca soliştii, corul şi baletul Operei. Capul de afiş îl ocupă soprana Cristina Simionescu, de la Opera Naţională din Iaşi (în rolul Violetei), în spectacol fiind invitat şi basul Octavian Vlaicu, de la Opera Naţională din Timişoara.

Îi vom putea admira, totodată, şi pe artiştii braşoveni Adrian Mărcan, Carmen Topciu, Mihai Irimia, Rodica Iuga, Claudiu Bugnar, Paul Tomescu, Marian Reşte, Dan Ionescu, Irinel Felea, alături de balerinii Anca Branea şi Adrian Scrimint.

Regia este semnată de Dumitru Tăbăcaru, scenografia îi aparţine Rodicăi Garstea, iar orchestra va evolua sub bagheta magică a dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi, care aniversează cu acest fericit prilej 75 de ani de viaţă şi 55  de activitate artistică.

La cât mai mulţi ani cu sănătate, stimate Maestre!

Maestrul  Ilarion Ionescu-Galaţi, “Prinţul baghetei” 

Ilarion Ionescu-Galaţi

Redutabilul Ilarion Ionescu-Galaţi, numit inspirat “Prinţul baghetei”, este cunoscut şi preţuit în întreaga ţară, dar şi peste hotare, ca dirijor permanent al Orchestrei filarmonice din Brașov. În prestigioasa-i carieră a condus toate ansamblurile  muzical-instrumentale naționale din România, iar în străinătate s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre din Statele Unite ale Americii, Italia, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele.

A colaborat cu soliști celebri precum Ion Voicu, Mihaela Ursuleasa, Radu Lupu, Igor Oistrach, Lazar Berman, Lola Bobescu, Silvia Marcovici, Felicia Filip, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Fazil Say, Radu Aldulescu, Ruggiero Ricci, Magda Tagliaferro şi mulţi, mulţi alţii.

Maestrul  Ilarion Ionescu-Galaţi a fost director și dirijor al Orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara, ambele din Turcia, respectiv din Gävle și Uppsala, Suedia.

Prezenţa domniei sale la pupitrul Orchestrei Operei din Braşov, în cadrul spectacolului ce deschide noua stagiune, nu poate fi decât de bun augur, dovedind că ambiţiile colectivului sunt foarte mari, în continuare.

Le dorim tuturor succes, pe măsura harului şi dăruirii de care mereu au dat dovadă!

***

Biletele se pot procura  la sediul Operei din Braşov, strada Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419.380

…Aşadar, cortina poate să se ridice şi feeria să înceapă, sub cele mai bune auspicii.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail