Covăsnenii şi nu numai, sunt invitaţi de către Fundaţia „Pro Natura” şi Societatea Ornitologică Română, să viziteze expoziţia de fotografie „Ariile protejate. Unitate prin diversitate”.

Expoziţia va fi lansată luni, 24 septembrie, de la ora 16.30, la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi va putea fi vizitată până în 5 octombrie (a.c).

Evenimentul este parte integrantă a proiectului „Delta Dunării ne priveşte pe toţi. Ne implicăm împreună!” implementat de Fundaţia Pro Natura împreună cu Societatea Ornitologică Română. Proiectul este finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în urma selecţiei naţionale din cadrul segmentului Spaţii verzi. Arii naturale protejate.

Potrivit directorului executiv al Fundaţiei „Pro Natura”, Cătălin Lazăr, expoziţia „Ariile protejate. Unitate prin diversitate” are două coordonate: „Expoziţia va sta la baza editării unui album foto în ceea ce priveşte modul în care copiii, tânăra generaţie, căreia noi, ca şi fundaţie îi acordăm cea mai mare importanţă, vede protecţia mediului şi ariile naturale protejate, dar pe de altă  parte, împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) din Braşov, noi vom anexa şi o suită de fotografii realizate de Bogdan Ciungara, un recunoscut fotograf, cu fotografii prezente în reviste de specialitate, tocmai pentru a sensibiliza opinia publică privitor la importanţa biodiversităţii”.

Proiectul „Delta Dunării ne priveşte pe toţi. Ne implicăm împreună!”, menit să promoveze importanţa abordării unei atitudini civice comune, unitare, în scopul conservării şi menţinerii biodiversităţii, a debutat în judeţul nostru în data de 21 mai (a.c), când a fost organizată Ziua Diversităţii Biologice. Atunci, elevilor din patru şcoli din judeţele Covasna şi Tulcea, le-a fost prezentată importanţa şi rolul biodiversităţii în menţinerea unui cadru natural sănătos.

Cea de-a doua etapă a proiectului a constat în organizarea unui concurs, în urma căruia au fost selecţionaţi 20 de copii – 10 din judeţul Covasna şi alţi 10 din Tulcea – care au avut posibilitatea să participe la tabăra de educaţie ecologică de tip Junior Young Ranger, organizată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în localităţile Maliuc şi Vadu: „Aş vrea să menţionez că în cadrul taberei copiii au avut fel şi fel de activităţi. De exemplu au fost puşi să-şi imagineze cum ar arăta lumea fără arii naturale protejate şi vreau să spun că am rămas profund uimit de modul în care copiii realizează importanţa ariilor naturale protejate (…) Din punctul nostru de vedere, a fost o tabără reuşită”, a precizat directorul executiv al Fundaţiei Pro Natura.

Din activitatea recentă a Fundaţiei:

S-au pus Bazele SOR Covasna

În ceea ce priveşte activitatea Fundaţiei Pro Natura, din ultima perioadă cât şi din perioada următoare, Cătălin Lazăr a declarat: „Recent, am pus bazele sucursalei Societăţii Ornitologice Române (SOR) Covasna, care poartă numele “Falco Tinnunculus” şi am ales păsările ca şi intermediar pentru că noi dorim să trezim interesul şi dragostea faţă de mediul înconjurător, în rândul tinerei generaţii şi nu numai, prin intermediul păsărilor, prin conştientizarea importanţei pe care o avem noi şi a responsabilităţii pe care o avem în protecţia mediului şi a unei dezvoltări durabile”.

Fundaţia, coorganizatoare a taberei de inelări

Cătălin Lazăr mai spus că, Fundaţia Pro Natura este coorganizator al taberei de inelări ce are loc zilele acestea în localitatea Maliuc din cadrul Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării. Potrivit acestuia, tabăra este organizată împreună cu Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi şi reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române. „Din partea Societăţii Ornitologice Române participă domnul Eugen Petrescu de la Tulcea, iar din partea Universităţii „Al. Ioan Cuza” participă domnul profesor Costin Ion”, a menţionat directorul executiv al Fundaţiei „Pro Natura”.

Ca noutate, acesta a declarat că de la 1 octombrie, Fundaţia va organiza Cercul de Ornitologie care poartă numele „Mugurar”. „Este primul Cerc de Ornitologie şi va fi organizat în colaborare cu Societatea Ornitologică Română şi cu Palatul Copiilor. Aşteptăm doritorii să vină să ne contacteze la Palatul Copiilor sau în cadrul Fundaţiei Pro Natura”, a încheiat Cătălin Lazăr.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail