Elevii ciclului primar, secția română, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe au pășit într-un univers delicat, dar esențial pentru viață: lumea albinelor. Invitată specială a fost Oana Mălina Negrea, jurnalist cu vastă experiență, apicultoare și prima femeie somelier în miere din România – o prezență caldă, carismatică, un om de o rară sensibilitate și generozitate. Activitățile au avut loc în cadrul programului „Săptămâna Verde”.
Cu un entuziasm molipsitor și un suflet imens, Oana le-a deschis copiilor porțile unui univers fascinant: cel al apiculturii și al vieții trăite în armonie cu natura.
A venit pregătită cu un stup din sticlă, special comandat pentru această întâlnire, cu un costum de apicultor, ustensile specifice și, desigur, cu multe tipuri de miere, pe care copiii le-au putut analiza și degusta.
În cadrul prezentării, copiii au descoperit nu doar rolul esențial pe care albinele îl au în polenizare, ci și diferențele dintre tipurile de miere – de la gust și culoare, până la textură și beneficii pentru sănătate. Au pus întrebări, au fost curioși, atenți și profund impresionați.
„Sunt senzaționali copiii! Atâtea întrebări, atâtea lucruri vor să afle! Au fost foarte interesați de albinuțe și cred că vom avea câțiva apicultori printre ei în viitor.”- a mărturisit Oana, cu emoție.
Drumul ei în lumea apiculturii a pornit în urmă cu câțiva ani, de la un dar special: un stup pe care Dan, partenerul ei, iubitor al naturii, i l-a oferit, de 8 martie. Așa, au început împreună o călătorie spre cunoașterea acestui domeniu: apicultura, și au devenit somelieri în miere. Primii din județ și poate primii din țară.

Un centru de apiterapie în județ și o „Ambulanță a albinelor”, în plan
„Mie mi-au plăcut albinele întotdeauna, dar viața mea s-a schimbat cu adevărat când, de 8 martie, am primit un stup cadou de la Dan. De atunci, am început să văd lumea altfel – cu ochii deschiși spre natură, spre soare, ploaie, anotimpuri…”, a spus Oana.
Dincolo de apicultură, Oana și Dan vor să ducă pasiunea lor mai departe, prin proiecte cu adevărat inedite: un centru de apiterapie în județ și o „Ambulanță a albinelor” – un serviciu prin care albinele aflate în locuri nepotrivite (poduri, locuințe, construcții) să fie salvate și mutate în siguranță.
„Albinele sunt parteneri de nădejde. Ne-au învățat înțelepciunea, rigoarea, echilibrul. Vibrația lor are un efect terapeutic, iar noi vrem să ducem mai departe această energie bună și să le protejăm cât putem. Le iubim”, a spus Oana.
O lecție de neuitat
Copiii au plecat de la întâlnire nu doar cu gustul dulce al diverselor sortimente de miere, ci și cu lecții profunde despre viață, natură și responsabilitate.
O elevă în clasa a IV-a a spus: „Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult au fost tipurile de miere. Sunt atât de multe, cu gusturi, texturi și culori diferite! Viața albinelor e grea și scurtă, dar ele sunt extrem de importante pentru lume!”
O altă elevă, din clasa a III-a, a plecat cu o nouă dorință: „După ziua de azi, merg la bibliotecă să citesc despre albine. Cred că mi-am descoperit o nouă pasiune! Iubesc albinele!”
Un alt copil a rezumat simplu și frumos întreaga experiență: „Ziua de azi a fost foarte interesantă și… delicioasă! Am primit informații noi, după care mă pot ghida în viață!”
Întâlnirea cu Oana Mălina Negrea a fost nu doar o lecție despre miere și albine, ci și despre pasiune, respect pentru natură și dragoste pentru viață. O zi care va rămâne cu siguranță în sufletele celor mici – și, poate, în ale unor apicultori în devenire.
O săptămână plină cu povești de viață și lecții din natură
În cadrul Săptămânii Verzi, elevii ciclului primar de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” au avut parte, de evenimente care le deschid orizonturi noi și îi aduc mai aproape de lumea înconjurătoare, văzută prin ochii unor profesioniști pasionați și dedicați.
Luni, 26 mai, copiii au pătruns în lumea adâncurilor, alături de scafandrul Szabo Jeno –ce a făcut parte din echipa celebrului Jacques-Yves Cousteau – și fiul său, Kolos Szabo, la rândul său, scafandru profesionist. Cei doi le-au povestit copiilor despre meseria lor, despre explorările subacvatice și despre frumusețea, dar și fragilitatea lumii marine.
Marți, 27 mai, Raluca Musteață, inginer peisagist, le-a deschis copiilor ușa către o altă lume – cea a plantelor și a grădinilor. Elevii au aflat despre plantele cu povești, despre structura unei grădini gândite armonios, dar și despre importanța echilibrului în proiectarea spațiilor verzi. A fost o lecție plină de informații captivante și revelații „verzi”.
Săptămâna continuă și cu alte momente și întâlniri de la suflet, la suflet, prin care organizatorii doresc să le ofere elevilor lecții și amintiri prețioase pentru întreaga viață.
Ana – Alina Ciorici (Costache)