În timp ce alte orașe se mișcă amețitor, într-un vacarm de mașini și claxoane, municipiul Sfântu Gheorghe încearcă să trăiască într-un alt ritm: mai lent, mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Aici, zeci de copii merg în fiecare dimineață pe jos la școală, printr-un program susținut de către autoritățile locale.

Lansat în anul 2021 după un model preluat din Danemarca, cu scopul de a reduce aglomerația din trafic și poluarea orașului, programul Pedibus a devenit un exemplu de implicare civică, solidaritate și coeziune.

Pedibus-urile, cum au fost denumite grupurile care se deplasează pe jos la școală, circulă în fiecare dimineață pe nouă trasee însumând peste 13 kilometri, ce pornesc din mai multe puncte ale municipiului Sfântu Gheorghe și adună pe traseu toți copiii care le așteaptă în stații prestabilite. Părinții pot sta liniștiți, pentru că acestea sunt însoțite zilnic de voluntari: părinți, profesori, actori, medici, sportivi, pensionari, ziariști sau șefi de instituții.

În urmă cu patru ani, pe 17 mai, Pedibus a pornit în prima sa călătorie cu 60 de copii și azi, după cum vedeți, s-a transformat într-o familie foarte frumoasă. Programul a fost un succes constant, care nu ar fi fost posibil fără inițiativa și fără sprijinul financiar al Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe (…) În acest an școlar am organizat 33 de săptămâni cu 707 de voluntari, dintre care 60 au fost părinți, pensionari și voluntari permanenți. În plus, există instituții, ong-uri și întreprinderi care au venit de mai multe ori într-un an școlar la Pedibus (…) Este un program care mi-e foarte drag, căruia îi sunt foarte dedicată și sper ca pe viitor să avem cât mai mulți participanți și să putem sărbători cât mai mulți ani cu Pedibus”, a declarat pentru AGERPRES, Buslig Kincso, coordonatoarea programului.

Aniversarea celor patru ani de la lansarea programului fost marcată, vineri, printr-un eveniment în Piața Centrală a orașului, cu prăjituri, un mic spectacol, diplome pentru cei mai activi voluntari, precum și cu o fotografie de grup.

„Noi am participat ca voluntari încă de la prima ediție a Pedibus și de atunci toți colegii mei, toți membrii asociației se implică foarte mult. Nici nu trebuie să facem prea mare efort ca să adunăm oamenii cu care să putem face câte o săptămână de voluntariat pentru Pedibus. Anul ăsta ne-au ieșit trei săptămâni și eu m-am mirat, n-am știut că au fost așa de multe. Dar, întotdeauna ne bucurăm pentru invitație și participăm cu plăcere”, a declarat pentru AGERPRES, Laszloffy Lorand, președintele asociației Fitness Tribe din Sfântu Gheorghe.


Rezultatele pozitive ale programului sunt vizibile nu doar în atitudinea copiilor, care vin cu mai multă plăcere la școală, ci și în ceea ce privește scăderea numărului de mașini din jurul școlilor.

„Sunt 707 de voluntari – mi se pare un număr enorm. Și ce face Kincso este absolut fenomenal, căci trebuie să aibă în fiecare zi vreo 30 de voluntari. Dar nu numai 30, pentru că degeaba are săptămâna asta 60 de voluntari și săptămâna viitoare niciunul (…) Și, după cum se vede, are și rezultate. Sunt vreo 200 de copii care în fiecare zi vin pe jos la școală, ceea ce este un câștig foarte mare. Și dacă plouă, și dacă ninge, și dacă bate vântul, acești copii vin pe jos la școală, ceea ce înseamnă că sunt cu 150 de mașini mai puțin pe traseu. Cred că este unul dintre cele mai bune programe ale Consiliului Local”, a declarat Erdely Andras, consilier în cadrul Prefecturii Covasna, unul dintre voluntarii Pedibus.


Pentru a-i încuraja pe copii să meargă pe jos la școală, organizatorii au conceput un sistem de recompensare: aceștia primesc în fiecare dimineață niște stickere ce pot fi transformate în diferite premii, cum ar fi penare, căni, umbrele sau ghiozdane.

„Inițiativa Primăriei n-ar fi posibilă fără implicarea civică și demonstrează în orașul nostru că se poate. Se pot implica oameni, se pot implica părinții, școlile, instituțiile ca să ajutăm copiii să ajungă la școală (…) Am fost și eu mai multe ori și chiar este o atmosferă foarte plăcută, dată de copii în primul rând, pentru că se duc veseli la școală. Și noi, adulții, chiar adorăm acest program și zic că trebuie continuat neapărat. Nu trebuie să așteptăm doar de la Primărie, putem să ne implicăm fiecare, să ne trezim dimineața și să ajutăm o grupă de copii să ajungă la școală. Deci, este o inițiativă deschisă pentru toată lumea și chiar ar fi bine să ne implicăm cât mai mulți, pentru că fără voluntari nu ar putea funcționa acest program (…) Să știți că am primit foarte multe feedback-uri. Copiii vor să meargă cu Pedibus și pentru că primesc premii. Văd la școală ce premii frumoase primesc colegii lor și asta îi stimulează și chiar își roagă părinții să îi lase și pe ei cu Pedibus, chiar dacă pentru asta trebuie să se scoale mai de dimineață decât în mod obișnuit’, a spus Kristo Kinga, managerul unei firme producătoare de jucării.

Programul Pedibus beneficiază și de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, care contribuie la educația rutieră a copiilor și la siguranța acestora pe trasee.

În finalul evenimentului de vineri, Buslig Kincso a transmis un mesaj de recunoștință tuturor celor implicați: „Voi sunteți motorul acestui program, fără voi nu ar fi fost la fel de reușit, nu ar fi fost la fel de plin de zâmbete. Fiecare pas pe care îl faceți alături de copii nu îi aduce doar mai aproape de școală, ci și mai aproape de încrederea în comunitate și unii în alții”, a spus aceasta.

Pedibus nu este, așadar, doar un simplu drum către școală, ci este o lecție despre cum o comunitate poate deveni mai unită, mai responsabilă și mai puternică mergând împreună, la pas.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: Pedibus/Facebook.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail