Ziua Mondială a Artei e celebrată pe 15 aprilie, începând cu 2012, aceasta fiind o zi dedicată artei în toate formele sale, creativității și contribuției artiștilor la dezvoltarea, exprimarea și îmbogățirea culturii umane.
Data de 15 aprilie a fost aleasă în onoarea lui Leonardo da Vinci (1452) și coincide cu ziua de naștere a marelui artist, reprezentant al Renașterii și al artei universale. Leonardo este un artist complet, un etalon al creativității, gândirii libere și al fuziunii dintre știință și artă. Această zi a fost proclamată oficial în 2012, de către Asociația Internațională a Artei (IAA/AIAP), partener oficial UNESCO.
Astfel, la 15 aprilie se promovează conștientizarea importanței artei în viața cotidiană, libertatea de exprimare artistică și diversitatea culturală, rolul educativ, social și economic al artei în comunități și importanța întâlnirilor pentru reflecție, dialog și schimb cultural în acest sens.
Azi, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior – Miercurea Ciuc (MOMS), din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), cu sediul central în Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat mai multe ateliere creative la care au participat grupuri de elevi de la școli din Miercurea-Ciuc și Voșlăbeni (jud. Harghita). Elevii au pictat pe lemn, au modelat în lut și au pictat pe vase ceramice, bucurându-se de culori și de procesul creativ.
Totodată, pe Muzeul Virtual al MNCR puteți descoperi o secțiune specială dedicată artei și patrimoniului artistic administrat de muzeu, accesând – https://muzeu.mncr.ro/index.php/artefacte/colectii/colectii-arta. Aici veți descoperi „obiecte cu poveste”, dar și poveștile unor artiști din Covasna, Harghita și Botoșani.
Text și foto, Cosmina Marcela Oltean