Ansamblul SPERANȚA, gupa de copii 9-12 ani, din cadrul Academiei de dansuri populare tradiționale românești înființată de Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, prin artiștii dansatori precum și prin soliștii săi au obținut rezultate remarcabile la Festivalul-Concurs „FESTINA EVENTS DANCE” organizat de Festina Talents sâmbătă, 12 aprilie a.c., la Căminul Cultural din comuna Vânători, județul Galați.
Câștigătorii, care au obținut 2 locuri I, 2 locuri II și „Trofeul de 10”, sunt elevi ai Școlilor Gimnaziale „Nicolae Colan”, „Varady Joszef” și „Ady Endre” precum și ai Colegiul Național „Mihai Viteazul”- toate din municipiul Sfântu Gheorghe, coordonați de intructor coregraf Ion Gheorghe.
„Rădăcina unei nații este aici. Aici în acest dans solar, sunt tradițiile, datinile, credința și înțelepciunea unui popor. Haideți să facem ca rădăcina să nu putrezească!”a scris instructorul coregraf Ion Gheorghe, pe pagina sa de socializare.
Potrivit președintei Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, această nouă reușită a micilor artisti se adaugă celei obținute de grupa Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, și-anume locul l la prima ediție a concursului „Covasna Dance Cup” organizat la Zagon, în data de 22 martie a.c, un eveniment dedicat dansului, muzicii și frumuseții la care au fost prezenți tineri artiști din județele Covasna, Galați, Bacău.
Rezultatele obținute de membrii ansambluilui SPERANȚA la concursul organizat la Galați, în cadrul căruia au fost 149 de momente artistice prezentate de 350 de concurenți, sunt următoarele:
Locul I la Secțiunea dans popular tradițional, FESTINA DANCE;
La secțiunea interpretare muzică populara, FESTINA VOICE:
Locul I – Darie – Gheorghe Carina – Școala Gimnazială „Varady Joszef”
Locul II – Bako Timea – Andrea – Școala Gimnazială „Varady Joszef”
Locul II – Duo Mureșan Nicodim și Mureșan Nectarie – Școala Gimnazială „Varady Joszef”
„Trofeul de 10” – Grupul Vocal Speranța alcătuit din Darie – Gheorghe Carina, Bako Timea – Andrea si Chiriac Andreea de la Școala Gimnazială „Varady Joszef” și Czintos Jasmin de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
„Prestația lor a fost deosebită, a impresionat juriul, iar doamna cântecului popular românesc, Valeria Arnăutu, membră a juriului, a adresat felicitări în mod special grupului nostru, pentru frumusețea spectacolului oferit, odată cu urarea de a «ține steagul sus». (…) Ne bucurăm nespus pentru perseverența și dăruirea lor, pentru rezultatele bune obținute la cele două concursuri și pentru prezența frumoasă la toate serbările, evenimentele cultural – artistice la care au participat. Felicitări și multumiri micilor artiști, parințilo, bunicilor, profesorului – coregraf Ion Gheorghe, cadrelor didactice care s- au implicat și sponsorului nostru, doamna profesoara Rodica Parfenie”, a transmis prof. ing Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.
***
Ansamblul artistic „SPERANȚA” face parte dintr un proiect inițiat de Fundația „Mihai Viteazul”, în cadrul „Academiei de dansuri populare românești”. Ansamblul a început prima reperiție în 12 octombrie 2023, iar de atunci copiii invață două ore pe săptămână să deosebească diferite caractere și tipuri de dans din punct de vedere coregrafic, muzical și zonal. Prin practicarea de dansuri populare, copiii conștietizează valoarea tradițiilor neamului, devin tot mai atașati de tot ceea ce înseamnă frumusețea portului și jocului din străbuni. Micii artiști au totodată posibilitatea să-și dezvolte simțul estetic, ritmul și deprinderile de interpretare, puterea de sincronizare și, nu în ultimul rând, capacitatea de a lucra în echipă.
Până în prezent, Aansamblul ȘPERANȚA a participat la câteva evenimente organizate de Fundația „Mihai Viteazul” precum: Balul Costumului Popular organizat la Sf. Gheorghe; 1 Decembrie 1918 -2023. Spectacol de muzică și poezie dedicat Zilei Naționale a României (2023); Spectacolul organizat la Tg Secuiesc, cu ocazia Zilei Naționale a României (2023); Festivalul de Colinde și Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”(2023 și2024); Balul Mărțișorului (2024); Zilele Sfântu Gheorghe (2024); Întorsura Fest (2024) precum și la cele două concursuri de la Zagon și Galați.
Maria Crețu-Graur
Sursa foto: Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe; Mesagerul de Covasna