Pregătirile pentru constituirea Camerei Agricole a județului Covasna sunt în grafic. Cei care doresc să își depună candidatura pentru alegerile pentru Camera Agricolă a județului, trebuie să se grăbească, deoarece în 12 septembrie este termenul limită.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, la sediul Direcţiei Agricole Covasna, domnul Bajcsi Akos, preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă, a declarat că s-a constituit Comitetul Județean de Inițiativă ce va asigura aplicarea legii până la organizarea alegerilor pentru Colegiul Judeţean al Camerei Agricole. Colegiul se va compune din 25 de persoane, fermieri sau conducători de  societăţi comerciale cu profil agricol.

Persoanele interesate trebuie să ştie că din cele 25 de locuri ale Colegiului, 10 sunt rezervate pentru persoanele propuse de către asociațiile profesionale ale agricultorilor. Potrivit lui Bajcsi Akos, aceştia vor trebui să depună câte o listă cu candidații propuși de ei pentru a face parte din Colegiul Județean al Camerelor Agricole.

De asemenea, două locuri sunt rezervate pentru patronatele din domeniul agricol; două locuri pentru sindicatele din domeniul agricol, două locuri pentru reprezentanții cooperativelor agricole, un loc pentru reprezentanții aleși ai composesoratelor, un loc pentru reprezentanții staţiunilor de cercetare și învățământ agricol. În plus, trei locuri sunt rezervate pentru fermieri de peste 30 de ani, candidați individuali care trebuie să depună o listă de susținători formată din 25 de colegi fermieri care dețin exploatații agricole; trei locuri sunt rezervate pentru fermieri tineri, sub 30 de ani, care trebuie să depună o listă cu 25 de semnături din partea colegilor fermieri, iar un loc este pentru reprezentanții medicilor veterinari.

„La alegeri sunt 9 categorii, vor fi nouă buletine de vot. Candidaţii individuali sunt pe un singur buletin de vot, fiecare separat. Organizațiile profesionale (de exemplu, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă, Asociația Cultivatorilor de Cartofi etc), care au mai multe locuri, propun o listă cu candidații lor”, a precizat preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă. Potrivit acestuia, dacă dintre cele 9 categorii, una nu depune listă, atunci locurile rămân vacante. „Dacă sindicatul, de exemplu, nu depune listă, atunci aceste locuri rămân vacante. Pe lângă listele pe care le depun, societățile  sau asociațiile profesionale trebuie să mai facă și dovada că aceste asociații într-adevăr există, funcționează și trebuie să depună balanța contabilă pe 31 decembrie, actele care dovedesc că într-adevăr asociația există și funcționează”, a mai spus Bajcsi Akos.

12 septembrie, termenul limită pentru depunerea dosarului de candidatură

Aşa cum am mai spus, alegerile vor avea loc pe 7 octombrie, însă trebuie reţinut că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 12 septembrie. Aşadar, cei care doresc să intre în competiţia electorală, mai pot depune dosarele astăzi, între orele 8 – 16 și mâine, între orele 8-24.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, la nivelul judeţului vor fi 45 de circumscripții, în centrele de comune. Konczei Csaba a precizat că tot demersul pentru organizarea alegerilor va fi finanțat din bugetul Ministerului Agriculturii.

***

Legea Camerelor Agricole a apărut într-o formă în 2010, însă pe 7 august a.c., a  intrat în vigoare cu rectificarea și completările ulterioare.

Camerele Agricole sunt instituții private, de interes public, non-profit. Potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean de Iniţiativă, Bajcsi Akos, finanțarea funcționării acestor instituții este  rezolvată prin cotizații ale membrilor camerelor agricole și din alte surse, prestări de servicii pe care le face camera pentru agricultură pentru membri săi. Printre atribuţiile Camerei Agricole se numără şi aceea de a aviza proiectele legislative. Astfel, orice proiect, propunere legislativă care intră în domeniul agricol, în prima fază va fi avizată ori la nivel local, ori la nivel național de Camera Agricolă.

Potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean de Iniţiativă, Bajcsi Akos, fermierii vor fi mai bine reprezentaţi prin intermediul Camerei Agricole: „Camera Agricolă va fi un for mai îndreptățit să fie partener de discuție între organele locale și organele centrale și interesul fermierilor.(…) Noi, fermierii, ne bucurăm că vom avea un for ales de noi, care să ne reprezinte. Legea spune în continuare că această instituție privată a fermierilor va fi tot timpul consultată de legiuitor, de Ministerul Agriculturii, în orice problemă care ţine de agricultură, pentru ca sursele de informare să vină direct de la fermier, nu de la alt reprezentant  necunoscut, care să-și dea cu părerea. Sperăm că va fi așa și ne bucurăm că se înființează. De fapt, aceste instituții funcționează în Europa, la noi acum se înființează”, a explicat Bajcsi Akos.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail