Deputatul UDMR, ec. Edler András György atrage atenţia că Ordinul Preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CNSA) nr. 15/2012 privind încheierea de asigurări obligatorii pentru locuinţe contravine legii, încalcă drepturile cetăţenilor şi favorizează o singură societate de asigurări.
Edler András György susţine că în urmă cu câteva zile Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor a emis ordinul 15 din 2012, prin care se arată că acei proprietari de locuinţe care au încheiate asigurări facultative, la expirarea contractului nu mai pot încheia asigurări facultative, ci trebuie să încheie neapărat asigurări obligatorii.
Deputatul covăsnean a declarat, într-o conferinţă de presă, că a trimis ieri o adresă către Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor prin care solicită să i se precizeze baza legală care a făcut posibilă emiterea acestui ordin.
„Eu am fost cel care a iniţiat acea modificare a legii 260 din 2008, care se referă la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Am făcut această modificare ca să intrăm puţin în normalitate, pentru că, la momentul respectiv, legea obliga pe toată lumea să facă aceste asigurări obligatorii, indiferent dacă aveau asigurare facultativă care acoperea aceleaşi riscuri. S-a modificat legea, în sensul în care cei care au asigurări facultative care acoperă acele riscuri prevăzute de asigurarea obligatorie să nu mai fie obligaţi să încheie asigurări obligatorii. La care, mă trezesc acum câteva zile că această Comisie de Supraveghere a Asigurărilor care ar fi avut menirea să supravegheze respectarea legii, dă un ordin, ordinul 15 din 2012, prin care, în totală contradicţie cu prevederile legii figurează că aceia care au asigurări facultative, la expirarea contractului, nu mai pot încheia asigurări facultative, ci trebuie să încheie neapărat asigurări obligatorii”, a explicat Edler András György.
Acesta a subliniat faptul că ordinul contravine legii şi favorizează o anumită societate de asigurări în detrimentul celorlalte: „Nu este corect, şi le-am şi atras atenţia că fac un abuz, un abuz care cade sub incidenţa articolului 296 din codul penal, care spune că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani… şi ei fac tocmai acest lucru”, a mai spus deputatul.
Acesta a precizat că, dacă nu va primi nici un răspuns din partea CNSA, va trimite, această adresă, spre informare, şi organelor abilitate în stabilirea şi cercetarea posibilelor abuzuri comise: „În continuare, voi trimite, spre informare, această scrisoare către Parchet, către autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, către Consiliul Concurenţei. Eu sper în primul şi în primul rând că acest ordin se va corecta, iar dacă nu, aceste organisme trebuie să-şi facă datoria”, a explicat Edler András György.
Ana Alina Costache