Marcarea împlinirii a 15 ani de prezență în spațiul mediatic local și național a cotidianului Mesagerul de Covasna reprezintă o binevenită ocazie de a trece în revistă principalele momente, dar și problemele care au condiționat bunul mers al tinerei redacții. Din perspectiva istoriei presei de limbă română, care a văzut lumina zilei în actualul județ Covasna (fost Treiscaune), noua publicație din Sfântu Gheorghe s-a ivit la un interval de 88 ani de la apariția primului ziar săptămânal în limba română, editat de Vicenţiu RAUCA-RĂUCEANU (1888-1954), jurist, deputat, publicist, doctor în Drept, născut la 6 decembrie 1888, în Hăghig (jud. Covasna), fost prefect al judeţului Treiscaune (1922-1927), director de bancă, coproprietar și redactor al ziarului La noi, în Treiscaune.

 În contextul postdecembrist din țară și din județul Covasna, este o adevărată „minune” că, astăzi, marcăm 15 ani de la apariția acestei voci autentice a comunității românești locale. Cu resurse materiale și, mai ales, umane limitate, doar un manager performant ca doamna Maria Crețu-Graur a știut, întotdeauna, să gestioneze noianul de probleme, piedici și greutăți de toate felurile. Învățată de copil cu nevoile, doamna Crețu-Graur a fost și este o învingătoare, pentru că Providența a înzestrat-o cu o seamă de talanți, precum: perseverența, încrederea în sine, gândirea pozitivă, o mare putere de muncă, încrederea în familie și rolul acesteia în asigurarea stării de spirit propice performanței profesionale. Doamna Crețu îmbină, în mod fericit, calitatea de publicist, cu cea de lider cultural și civic al comunității românești din județ.

Ca vicepreședinte al Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, doamna Crețu va rămâne în istoria locală, prin marile spectacole de muzică populară pe care le-a organizat, susținute de orchestre și soliști renumiți, precum dirijorul Nicolae Botgros al celebrei orchestre „Lăutarii” din Chișinău, Dinu Iancu Sălăjanu,  Nicolae Furdui-Iancu, Sofia Vicoveanca și alții.

Datorăm redacției cotidianului „Mesagerul de Covasna” cunoașterea de către publicul din țară și străinătate a comunităților românești din județul Covasna. Cu nelipsitul ei aparat de filmat, neobosita doamnă Maria asigură transmisia în eter a manifestărilor noastre culturale, științifice și civice, lăsând, pentru viitor, o altă arhivă despre noi, românii din această parte de țară, așa cum am fost. Într-o lume a prejudecăților și a manipulării, publicul larg ne vede, așadar, astfel precum suntem: puțini sau mulți, singuri sau cu prietenii, inclusiv, relațiile pe care le avem cu concetățenii maghiari.

Și cu această ocazie, remarcăm colaborarea exemplară a redacției cu intelectualii din zonă, începând cu seniorii Horia C. Deliu, Mihai Trifoi, Maria Stoica, Corina Bărăgan, regretații Vasile Lechințan și Vasile Stancu, și cu voia dumneavoastră, ultimii pe listă – Ioan Lăcătușu și colegii săi. Un gând cald de dragoste și aleasă prețuire aducem, acum și aici, învățătoarei, profesoarei, publicistei, scriitoarei Ana-Alina Ciorici-Costache, care, într-una dintre cele patru cărți ale sale, ne-a învățat ce greutate are fericirea, iar, acum, este, la rândul său, o mamă fericită, care abia așteaptă ca minunata ei Natalia să o provoace la întrecere pe Natalia noastră, cunoscută, deja, pentru premiile ei obținute la pian și patinaj.

Pentru tot și pentru toate demersurile întreprinse, pentru truda jertfelnică și pentru tăria de a depăși, în integralitate, obstacolele, asigurând apariția neîntreruptă a „celui mai citit ziar din județul Covasna”, Vă mulțumim!…

Ne bucură faptul că și noi, societatea civilă românească din județele Covasna, Harghita și Mureș, am reușit să obținem cofinanțarea, din partea Secretariatului General al Guvernului, pentru proiectul privind promovarea limbii române prin presă. 

LA MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI !

Din încredințarea echipei de la CESCH și CEDMNC,

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail