Ne aflăm în 12 ianuarie 2025, un an în care românii și-au pus multă speranță, dar care, spre regretul majorității, a început sub semnul incertitudinii. Cele patru rânduri de alegeri ocazionate în anul 2024 au secătuit atât economia țării cât și societatea românească. „Cireașa de pe tort” a fost chiar primul tur al alegerilor prezisențiale, câștigat de personajul fantomatic Călin Georgescu, un candidat la prezidențiale „venit din spate” și „într-un galop” neîntrerupt depășind toți concurenții, aproape reușind. Și spunem „aproape reușind”, deoarece autoritățile supreme s-au autosesizat, că „ceva nu este în ordine”, și Curtea Constituțională a anulat alegerile, încât deocamdată situația a rămas destul de complicată, mai ales că Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul, însă nu se dă dus până la instalarea unui nou președinte ales, după reluarea alegerilor, care vor avea loc, se pare, în 4 și 18 mai.

     Între timp a fost alcătuit și validat un nou Parlament și, de asemenea, un nou Guvern, format din Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități, dar toate acestea contestate de președintele „nou ales”, cum se declară Călin Georgescu.

     Acest personaj, „fără trecut”, cum l-au caracterizat unii, a reușit totuși să dezbine societatea românească și s-o împartă în pro-ruși și pro-europeni, în șoroșiști și trumpiști, încât nimeni nu mai știe ce este, suveranist sau globalist, dar toți fac gălăgie și organizează diverse mitinguri, iar Țara suferă. Noul Guvern s-a pus pe treabă și, ca să mai repare lucrurile, a lansat Ordonanța „trenuleț”, însă chiar și această denumire agățată documentului aduce a joacă de copii, care, după unii, mai mult va strica decât va repara, căci așa-s oamenii: orice le-ai face și orice le-ai da, nu sunt mulțumiți.

     Cine ne garantează nouă că alegându-l ca Președinte pe domnul Călin Georgescu lucrurile vor merge mai bine?! Dar când pornești la drum cu un neadevăr, lăudântu-te că n-ai cheltuit niciun leu pe campania electorală și prin merite deosebite ai reușit să-ți învingi toți concurenții, fiind iubit de popor și luptându-te pentru binele acestuia, gradul de încredere devine foarte scăzut. Și chiar e greu de crezut și faptul că Curtea Constituțională a anulat alegerile „fără motiv”.

     Pe de altă parte, implicarea rețelelor de socializare și în general a mass-mediei în alegeri este, fără îndoială un lucru incorect, cât timp acestea au posibilitatea de a influența conștiința oamenilor. TikTok, o denumire care sugerează ori trecerea timpului (tic-tac) ori ceva lipsit de seriozitate. Să-ți bazezi campania electorală și succesul nemeritat pe o asemenea platformă virtuală nu este deloc în ordine, mai ales că aici poate interveni oricine, și ultimul neavenit, pentru a prosti oamenii creduli. Ca să nu mai vorbim de „interese străine”, care își doresc destabilizarea unor țări „fragile” precum Moldova și chiar România. Dacă țara noastră ar fi puternică cu adevărat, n-am avea atâtea datorii, n-am avea deficitul bugetar atât de mare, nici corupția și criminalitatea excesive.

     Cu toate acestea, România se menține într-o anumită zonă sigură în Europa, cu mari șanse de a se dezvolta în ritm accelerat, cu condiția ca situația social-economică și politică în care ne găsim acum să fie rezolvată cât mai repede și să fie restabilit echilibrul. Și în acest sens trebuie să gândească toți cetățenii și  să acționeze uniți, nu dezbinați, în interesul țării și spre binele lor. Protestele interminabile sau dărâmarea noului Guvern instalat nu vor duce la niciun rezultat bun, ci vor înrăutăți situația.

     Și nu trebuie să neglijăm nici contextul internațional extrem de tensionat. Lumea așteaptă cu nerăbdare instalarea la Casa Albă a noului președinte american, Donald Trump, și măsurile pe care le va lua acesta referitoare la „resetarea mondială”.

     Într-un articol apărut în publicația Politico, în 07/01/2025, jurnalistul Mihai Cistelican scrie despre anul 2025 ca fiind anul „lebedelor negre”, adică a unor ”evenimente incredibile, care schimbă lumea”, și prezintă o listă cu 15 astfel de evenimente posibile, de la atacuri cibernetice și focare de boli infecțioase până la prăbușirea piețelor financiare și panica globală ori pene de curent sau amenințări nucleare.

     Așadar, viitorul apare incert atât în România cât și la scară mondială. Tocmai de aceea credem că gradul mărit de responsabilitate ar trebui să-i caracterizeze în egelă măsură pe guvernanți și pe cetățeni, pentru ca împreună să fim mai puternici și să putem rezista astfel mai bine efectelor nefaste ale zborului „lebedelor negre”.

      Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail