În cadrul ședinței de luni, 9 decembrie a.c., Consiliul Județean (CJ)  Covasna a aprobat repartizarea pe unități administrativ teritoriale (UAT-uri) a sumei de 667 mii lei, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar – fond aflat la dispoziția Consiliului Județean Covasna.

Potrivit Biroului de presă al CJ Covasna, sumele au fost redistribuite pe baza principiului cooperării și solidarității, la inițiativa autorităților locale și județene.

 „Sfântu Gheorghe și comunele din jurul orașului vor contribui cu 250 de mii de lei la zona metropolitană Sepsi. Comunele din zona Târgu Secuiesc au redirecționat sumele lor, de 169 de mii de lei, pentru spitalul din Târgu Secuiesc, iar comunele din zona Baraolt, cei 80 de mii de lei, pentru spitalul din Baraolt, întrucât ambele instituții medicale deservesc cele două microregiuni. Liderii din zona orașului Covasna au renunțat la suma care li se cuvenea în favoarea comunei Boroșneu Mare, care va primi astfel 80 de mii de lei. Șapte unități administrative au beneficiat de această alocare proporțională cu numărul populației, după cum urmează: Întorsura Buzăului 25 mii lei, Barcani 10 mii lei, Dobârlău 8 mii lei, Hăghig 8 mii lei, Sita Buzăului 15 mii lei, Vâlcele 18 mii lei, Valea Mare 4 mii lei”, a explicat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

CJ participă la Programul Regiunea Centru 2021-2027, cu proiectul „Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni-Lemnia”

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul Județean Covasna a aprobat participarea la Programul Regiunea Centru 2021-2027, cu proiectul „Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni-Lemnia”, considerat unul dintre cele mai importante proiecte ale anului. Documentația urmează a fi depusă spre finanțare la ADR Centru.

„Drumul județean DJ 114, care pornește din drumul național DN11, în comuna Lemnia, traversează localitățile Mereni, Lutoasa, Estelnic, Valea Scurtă, Belani, Poian și se finalizează la intersecția cu DN11A, pe raza comunei Sânzieni. Cu un rol strategic major, proiectul include un traseu ce afectează direct 8 localități, 5 comune și peste 10.000 de locuitori”, se arată în comunicatul de presă tranmis către Mesagerul de Covasna. 

Referitor la acest proiect, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat: „Lucrările cuprinse în proiect constau în reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ114, dar și în realizarea pistelor de biciclete și trotuare pe toată lungimea traseului. Lungimea totală a sectorului de drum DJ 114 este de 19 km. De asemenea, vor fi construite 3 poduri din beton, o trecere la nivel cu calea ferată, parcări și stații de încărcare pentru autovehicule electrice, se v a proceda la iluminarea trecerilor de pietoni, se vor amenaja puncte de acces Wi-Fi în zone de interes, se vor instala sisteme de monitorizare video, se vor face parcări pentru autovehicule și biciclete, puncte de self-repair pentru biciclete, precum și sisteme de cântărire a autovehiculelor. Totodată, va fi realizat și iluminatul stradal în zona localităților traversate de DJ114, cu scopul de a spori vizibilitatea pe timp de noapte.”

Valoarea totală a proiectului se ridică la 184 milioane lei, din care contribuția proprie a Județului Covasna este de 3,3 milioane lei, mai arată sursa citată.

M.D.C.

Sursa foto: CJ Covasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail