Aniversarea a trei decenii de la înființarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe ne oferă prilejul de rememorare a unor momente referitoare la începuturile învățământului la această nouă unitate școlară. În cursul anului 1994, conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” a înaintat o solicitare Ministerului Învățământului, domnului ministru prof. univ. dr. Petru Maior, prin care propunea ca noua școală să poarte numele mitropolitului Nicolae Colan, personalitate marcantă a culturii românești, născut în satul Araci, comuna Vâlcele, județul Covasna, profesor și rector al Academiei Teologice din Sibiu, Ministrul al Educației Cultelor și Artelor și membru al Academiei Române.

Prin ordinul ministrului învăţământului nr. 6570/ 17 iunie 1994 se statua că „începând cu data de 1 septembrie 1994 se atribuie noului edificiu a Şcolii Generale nr. 1, din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, numele mitropolitului academician «Nicolae Colan»” la solicitarea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, Ioan Solomon, președinte, Ioan Lăcătușu, secretar.

Noua unitate școlară s-a impus în rândul şcolilor din municipiul Sfântu Gheorghe, prin rezultatele sale, sub conducerea performantă formată din profesorii Coloman Opra, director şi Maria Solomon director adjunct.

În perioada 1995-2000, în şcoală s-au pregătit anual în medie 1300 de elevi români şi maghiari, într-o atmosferă în care predomina omenia, cinstea, toleranţa şi colegialitatea.

În prezent conducerea școlii este asigurată de prof. Szőcs Emese și prof. Maria Dobreanu. Potrivit informațiilor de pe site-ul școlii, cursurile sunt frecventate de „775 de preșcolari și elevi, cu 116 cadre didactice și nedidactice active în procesul educațional al orașului. Școala funcționează într-un cartier nou al municipiului Sfântu Gheorghe, cu 27 clase și 15 grupe”.

Răsfoind documentele și presa vremii și rememorând amintirile personale, vom face o sumară trecere în revistă a unor momente memorabile din primii ani de activitate.

Imnul școlii a fost compus de magistratul Ioan Solomon.

Revista şcolii „Zbor înalt” a fost înființată și realizată de redactorul coordonator prof. Maria Solomon.

Bustul patronului spiritual mitropolitul Nicolae Colan a fost realizat de sculptorul Mircea Mocanu, din Bistrița, fratele regretatului inginer Valentin Mocanu, fostul director al Întreprinderii Judeţene pentru Recuperarea şi Valorificarea Materialelor Reciclabile (I.J.R.V.M.R.), cu sprijinul Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”. Sfințirea monumentului a fost săvârșită de ierarhul cărturar Antonie Plămădeală, mitropolit al Ardealului, Preasfințitul Părinte Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei, azi Mitropolit al Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu participarea preoților de confesiune romano-catolică și reformată din Sfântu Gheorghe, academicianul Horia Colan, din Cluj-Napoca, nepot al mitropolitului Nicolae Colan şi alte personalități din domeniul educației și culturii.

În fiecare an au fost organizate zilele şcolii, în cadrul cărora erau prezentate conferințe, lansări de carte, realizate concursuri și spectacole de muzică și poezie susținute de elevii școlii, la care participau importante personalități naționale și județene.

Prof. Vasile Stancu a amenajat un cabinet modern de istorie bine dotat. Anual era organizat un concurs cu teme din viața și activitatea pastorală, editorială, educativă și culturală a mitropolitului Colan, iar câștigătorii erau recompensați cu premii în cărți și excursii la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde se află mormântul mitropolitului Nicolae Colan.

Între Școala Gimnazială „Nicolae Colan” și Centrul de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” au existat și există activități de colaborare: donații de carte, participarea la activități culturale și extrașcolare.

Grupuri de elevi pregătiți de părintele Corneliu Bujoreanu colindau instituțiile și cetățenii municipiului și participau la Festivalul de Colinde „Crăciunul la români”, organizat de fundația „Mihai Viteazul”.

Felicitând colectivul de cadre didactice și pe toți cei care au sprijinit procesul educațional în toți cei 30 de ani de activitate, propunem conducerii școlii reluarea unor proiecte din primii ani de activitate și inițierea încheierii unui parteneriat de colaborare cu renumitul Colegiu Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, ce ar constitui o modalitate de schimb de experiență între cele două instituții școlare care au același patron spiritual.

Dr. Ioan Lăcătușu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail