Ultima lună a lui 2024 debutează la Filarmonica Brașov cu o serie de evenimente speciale care îmbină tradiția, muzica clasică și atmosfera de vis a Sărbătorilor de iarnă.
Primul eveniment are loc joi, de la ora 19.00, la Sala „Patria”, unde Orchestra simfonică, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, va interpreta un program special dedicat muzicii românești. Solist este redutabilul violonist Florin Ionescu-Galați, care ca de obicei va aduce un plus de emoție serii. Un moment original va fi oferit de Grupul de tulnicărese „Apuseni”, prezență pitorească, autentică în peisajul muzical autohton.
Programul include „Trei piese pentru orchestră de coarde” de Constantin Silvestri, „Rapsodia pentru vioară și orchestră” de Emanuel Elenescu, „Hora Staccato” de Grigoraș Dinicu, „Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski, precum și Suita „Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah din coloana sonoră a filmului Mihai Viteazul, una dintre cele mai populare producții cinematografice românești, ne-a perecizat Iosif Trif, PR al instituției..
La pupitru revine cunoscutul dirijor Cristian Oroşanu
În cele ce urmează vom încerca să schiţăm mici portrete profesionale ale muzicienilor implicați în manifestare. În primul rând, ne vom referi la dirijorul Cristian Oroşanu, care se va strădui din nou să încânte asistența. Domnia sa a început studiile de specialiate la Liceul de muzică „Octav Bancilă” din Iasi, apoi la Conservatorul din Bucureşti. A fost atras încă de la început de arta dirijatului, ca atare a studiat şi la sectia de specalitate din cadrul aceleiasi instituţii de învăţământ, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi, beneficiind în paralel şi de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu.
Dirijirul Cristian Oroșanu. Foto Iosif Trif
Apoi şi-a desăvârşit cunostințele dirijorale în cadrul unor stagii de perfecţionare desfășurate sub conducerea prof. dr. Christfried Brodel. În anul 1996 Cristian Oroşanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling.
Din 1 februarie 2004 este angajat ca dirijor la Filarmonica Braşov. Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann şi Bach, până la Enescu, Stravinski şi Gershwin.
Violonistul Florin Ionescu-Galaţi
Despre solistul Concertului de joi-seara am scris cu plăcere de mai multe ori, fiind atras de măiestria sa artistică. Proverbul cu ”Așchia care nu sare departe de trunchi” s-a potrivit de minune și în cazul de față, ilustrul său părinte fiind marele dirijor, Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, căruia îi urăm multă sănătate la respectabila-i etate.
Dând dovadă de talent precoce, la etatea de zece ani adolescentul Florin Ionescu-Galați at debuta ca solist interpretând Concertul pentru vioara de Kabalevsky cu Orchestrei Națională Radio.
A studiat la Liceul de muzică din Brașov sub îndrumarea prof. Radu Hamzea, iar în 1989 devine student al Conservatorului din București, avandu-l profesor pe venerabilul muzician Ștefan Gheorghiu.
Violonistul Florin Ionescu-Galați
De-a lungul anilor distinsul muzician a obținut numeroase premii la diferite Concursuri Internaționale, amintindu-le pe cele de la Stressa – Italia, Festivalul „George Enescu”-București, „Tibor Varga”-Elveția, „N.Paganini”-Italia, „Wieniawski”-Polonia.
A susținunt recitaluri și concerte în toate orașele mari din țară, dar a cântat și cu Orchestre filarmonice renumite din America, Anglia, Canada, Elveția, Turcia, Grecia, Ungaria , Polonia, Austria, Franța, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania etc.
Din anul 1993 a devenit solist al Filarmonicii din Brașov. Violonistul Florin Ionescu-Galaţi a realizat înregistrări pentru emisiuni și albume editate de case prestigioase de discuri ca Electrecord, ipario Dischi, Radio Romania, Radio Istanbul, ZDF etc . A cântat în săli celebre, precum „Carnegie Hall” din New York, „Herkuleessaal” Munchen, „Suntory Hall” Tokyo, „Beethoven Halle” Bonn, „Megaron” Atena și Salonic, dar și la Ateneul Roman ori Sala Radio din Capitală. Cunoscutul violonist a colaborat cu mari muzicieni din țară și de peste hotare, ca Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Iosif Conta, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Michael Stern, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish, Alain Paris etc.
Grupul de tulnicărese „Apuseni”
Tulnicul, instrument arhaic folosit încă din vremea dacilor pentru comunicare la distanță, este construit din lemn de molid și produce un sunet cu o vibrație considerată magică. Grupul de tulnicărese, fondat în 2001 de Mariana Gligor, continuă tradiția acestui instrument, menținând viu un simbol al culturii din Munții Apuseni.
Momentul pregătit de acest grup folcloric va fi urmărit cu mare interes de către numeroșii spectatori prezenți la Concert.
Le dorim succes interpreților, precum și audiție plăcută spectatorilor!
Horia C. Deliu