Antal Árpád a câştigat în luna iunie un nou mandat de primar la Sfântu Gheorghe cu un scor record de aproape 83% din voturi, iar acum ne vorbeşte în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie despre câteva dintre priorităţile UDMR pentru următorii ani la nivel central.
De ce e nevoie de regionalizarea ţării şi cum ar trebui ea să arate?
– Ştim deja de ani de zile că actualele judeţe nu mai sunt funcţionale, pentru că avem această organizare a ţării de aproape 60 de ani. Iar în această perioadă România a trecut prin multe transformări, atât prin renunţarea la comunism, cât mai ales prin aderarea la Uniunea Europeană. Propunerea aflată acum în discuţie, şi anume ca cele 8 regiuni de dezvoltare să se transforme în 8 megajudețe, inclusiv prin desfiinţarea „din pix” a sute de comune, este una cu care UDMR nu este şi nu va fi de acord pentru că nu rezolvă problemele, ba dimpotrivă, pentru cetăţeanul de rând va crea şi mai multe nemulţumiri şi mai ales cheltuieli. Şi nu vorbim aici doar de aspectul etnic, care evident că pentru noi este important, dar nu cred că vreunui locuitor din noua regiune i-ar conveni să meargă de la Sfântu Gheorghe la Alba Iulia, de exemplu, ca să rezolve nişte banale probleme administrative. În plus, ar dispărea oraşe precum Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt sau Întorsura Buzăului, iar acest lucru n-are cum să fie în regulă. Aceste inițiative sunt absurde, ilogice și extrem de periculoase!
Cât de important este ca UDMR să facă parte din noul Guvern?
– Dezvoltarea mun. Sfântu Gheorghe şi a judeţului Covasna din ultimii ani este una evidentă pentru toată lumea. Am devenit oraşul cu cea mai dinamică dezvoltare din Secuime şi este nevoie să menţinem acest ritm. Pe lângă zecile de milioane de euro din fonduri europene pe care le-am atras în ultima perioadă, este nevoie şi de o prezenţă la nivel de Guvern pentru a putea continua acele proiecte foarte importante pentru infrastructura oraşului nostru. E de ajuns să ne uităm la investiţiile din ultimii ani: Arena Sepsi, centura ocolitoare, se va construi un nou patinoar cu un centru medical modern, modernizăm transportul în comun şi exemplele pot continua.
Sloganul UDMR şi al lui Kelemen Hunor în această campanie electorală a fost „Alege vocea raţiunii”.
– Da, pentru că noi considerăm că propunerile şi discursul candidaţilor noştri sunt unele raţionale, importante pentru toţi locuitorii ţării, despre care din păcate se vorbeşte prea puţin. Celelalte partide se concentrează pe atacuri către contracandidaţi, pe când noi am venit cu un mesaj pozitiv, cu propuneri şi soluţii clare şi de interes la marile probleme ale societăţii.
Ce mesaj aveţi pentru cei care nu sunt hotărâţi dacă să iasă sau nu la vot pe 1 decembrie?
– Mesajul este acelaşi pe care l-am avut mereu: fiecare vot contează! Constat că în regiunea noastră sunt candidați care au apărut din alte județe. Ei nu cunosc problemele reale ale cetățenilor şi după 1 decembrie vor pleca acasă de unde au venit, în schimb noi vom fi aici și după alegeri. Deci e foarte important să nu-i lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru, pentru că neparticiparea la vot asta înseamnă de fapt: îi „împuternicim” pe cei care votează să aleagă şi pentru noi. Şi după aceea s-ar putea să nu ne placă rezultatul şi să nu mai avem şansa să reparăm greşeala decât peste 4 ani. Este un drept câştigat cu greu, dar şi o obligaţie morală pentru fiecare dintre noi să mergem şi să votăm de fiecare dată când avem ocazia.
(P) Comandat de UDMR, editat de Mesagerul Tău SRL, cod MFC 13240004