Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să reacţioneze împotriva presiunilor pe care politicienii maghiari le fac asupra Justiţiei în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe.
Horia Grama a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu este de acord cu liderii UDMR care şi-au propus să scoată sâmbătă mii de oameni în stradă pentru a protesta împotriva unei sentinţe judecătoreşti care mai are şi alte căi de atac.
„Mă întreb de ce UDMR îndeamnă lumea la nesupunere civică şi face presiuni asupra justiţiei câtă vreme mai există şi alte căi de atac. Dacă există şi alte argumente juridice care să ateste dreptul de proprietate al Eparhiei Reformate asupra acestei clădiri de ce nu merg cu ele în instanţă, de ce fac proteste de stradă?! (…) Probabil că nu au argumente legale pentru recurs şi de aceea recurg la acţiuni publice de presiune asupra justiţiei”, a afirmat Horia Grama.
Acesta a mai spus că, în opinia sa, cazul „Miko” reprezintă un exemplu clar de „manipulare grosolană” a comunităţii maghiare şi de dezinformare a opiniei publice interne şi internaţionale, dar şi o încercare de „intimidare” a justiţiei, motiv pentru care CSM ar trebui să reacţioneze ferm.
Grama a menţionat că există probe indubitabile că imobilul în care funcţionează în prezent Colegiul „Szekely Miko” a fost construit în anul 1870 prin subscripţia publică a locuitorilor oraşului şi din donaţia grofului Miko Imre, prin urmare aparţine comunităţii locale şi nu Eparhiei Reformate din Ardeal, căreia i-a fost retrocedat în mod abuziv pe baza unor documente nevalabile. Prin urmare, a spus Grama, nu se pune nicidecum problema „renaţionalizării” clădirii, pentru că aceasta nu va intra în proprietatea statului, aşa cum insinuează liderii UDMR, ci în proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului local.
„Deci e un bun public, al comunităţii locale din Sfântu Gheorghe, iar diferenţa va fi că nu se va mai plăti chirie Bisericii reformate”, a spus Horia Grama, potrivit căruia în ultimii zece ani Primăria Sfântu Gheorghe a plătit circa 1,2 milioane de lei pentru folosirea acestei şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară.
Deputatul covăsnean a menţionat, în context, că UDMR a „forţat” retrocedarea imobilului către Eparhia reformată, iar acum încearcă să-i salveze de la închisoare pe membrii comisiei de retrocedare. Nu în ultimul rând a amintit că DNA a fost sesizata cu privire la retrocedarea ilegală a clădirii de către doi etnici maghiari şi nu de vreo instituţie a statului român.
Bisericile istorice maghiare din Transilvania au anunţat că pe data de 1 septembrie vor organiza la Sfântu Gheorghe un mare miting de protest sub genericul „Ziua adevărului”, îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko”. Instanţa de judecată i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES