Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că nu este de acord ca la protestul de la Sfântu Gheorghe, programat sâmbătă, să fie lansat un mesaj autonomist, aşa cum doreşte Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

„Nu (e de acord – n.r.). Şi este şi periculos. Pentru că unii – la acest lucru m-am referit – în ultimele zile am văzut încearcă să deturneze sensul acestei manifestaţii. Eu atrag atenţia tuturor celor care nu reuşesc să facă altceva decât să încerce să deturneze acest mesaj foarte clar, pe care nu-l repet, de fapt nu ajută cu nimic, dimpotrivă, practic fac rău acestui mesaj pe care-l formulăm”, a spus Borbely, care a reacţionat la declaraţiile liderului CNS Mureş, Biro Zsolt, care susţine că singura soluţie pentru rezolvarea cazului Miko este autonomia Ţinutului Secuiesc.

Borbely a precizat că la mitingul din data de 1 septembrie de la Sfântu Gheorghe, împotriva deciziei instanţei de anulare a retrocedării Colegiului „Szekely Miko” vor lua cuvântul numai reprezentanţii cultelor, precum şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi europarlamentarul Laszlo Tokes.

Acesta a spus că protestul de la Sf. Gheorghe nu este doar o problemă maghiară şi că nimeni nu şi-ar fi putut închipui că se poate întâmpla ca o retrocedare să fie anulată de o instanţă.

„Nici prin visele noastre cele mai urâte nu ne-am fi gândit că după 22 de ani de democraţie – putem discuta până unde merge sau unde se opreşte democraţia în România – nici prin gând nu ne-ar fi trecut că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat. Nu este o problemă maghiară sau numai maghiară. Pentru că unele declaraţii au încercat să împingă spre această latură etnică. În momentul de faţă, nu prin sentinţă definitivă, sunt condamnaţi trei cetăţeni români – doi de etnie maghiară şi unul de etnie română – care în slujba statului, de 10 ani, unii de mai puţin (…) n-au făcut altceva – şi mai ales Marko Attila, decât în spiritul şi în litera legii a contribuit la retrocedarea a peste 1.000 de lăcaşe de cult sau şcoli sau alte proprietăţi – păduri – care au aparţinut bisericilor, începând cu Biserica Ortodoxă, Greco-Catolică, Reformată, Romano-Catolică”, a susţinut acesta.

Borbely a precizat că doreşte ca opinia publică din România „să sesizeze gravitatea acestei sentinţe judecătoreşti”, care poate crea un precedent periculos.

„Contează că mâine-poimâine oricine poate veni cu o plângere penală şi să se înceapă un proces invers faţă de ce s-a retrocedat. Comisia din Departamentul Relaţiilor Interetnice, după ce aude că Marko Attila a fost condamnat la trei ani cu executare, poate spune că nu-şi riscă libertatea. Sper că vor fi şi români care înţeleg această decizie cât de periculoasă e – să protestăm împotriva acestei decizii. Chiar dacă, aşa este, trebuie respectată independenţa justiţiei. Dar cum să nu-ţi spui părerea sau să nu-ţi afirmi punctul de vedere, dacă e o decizie injustă şi nedreaptă?”, a afirmat politicianul.

Borbely a mai spus că este foarte important să se înţeleagă conotaţia acestei manifestaţii din 1 septembrie şi că probabil vor urma şi altele.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail