Fundația „ Mihai Viteazul” organizează sâmbătă, 19 octombrie, a VIII-a ediție a Balului Costumului popular, dedicată Anului satului tradițional românesc, care va avea loc la  sala de evenimente „Leonor Ballroom” din Sfântu Gheorghe.

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându–se numeroase cercetări ale genezei istorice, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire, precum și originalitatea sa în raport cu portul altor popoare. Costumul popular, cântecele și dansurile tradiționale sunt cei trei piloni pe care se sprijină folclorul românesc, de o frumusețe fără seamăn. Costumul popular reprezintă inteligența, creativitatea și hărnicia poporului român care a știut să folosească materialele aflate la îndemână pentru a – și înfrumuseța traiul cum a știut mai bine, reușind să creeze piese și ținute de lucru sau pentru momente de sărbătoare, rezultând astfel o minunată diversitate a traiului în comun. (…) Ce poate fi mai frumos în a ne prinde în hore purtând costume în forme, țesături, cusături și culori definite de specificul zonelor țării noastre? Vă invităm,deci, să participați la Balul costumului popular, sâmbătă 19 octombrie 2024, ora 19, la sala Restaurantului LEONOR BALROOM din Sfântu Gheorghe, bucurându-ne dacă împreună și fiecare vom căuta în lada de zestre a familiilor noastre.”- a transmis prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul”.

Participanții se vor distra pe muzica formației „Rytmic” din Sfântu Gheorghe și, totodată, îi vor putea urmări, în spectacol, pe membrii Asnamblui de dansuri „SPERANȚA” al Fundației „Mihai Viteazul”, instructor coregraf Ion Gheorghe, pe tinerii interpreți de muzică populară Maria și Horia Comșa, din Dobârlău, Alexandru Baciu, din Covasna, precum și pe Cora Munteanca, din Miercurea Ciuc.

„În acord cu obiectivele sale, Fundația își propune să promoveze cultura, identitatea națională și interesele românești în centrul țării, aici, acasă.De aceea s-a conturat, în urmă cu ceva ani, acest eveniment frumos, întregind agenda încărcată cu evenimente de suflet, a echipei Fundației”, a mai spus prof.ing. Maria Peligrad.

***

Prima ediție a Balului Costumului Popular a fost organizată în anul 2015, cu ocazia împrilirii a 25 de ani de activitate a Fundației „ Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.

Despre bucuria trăită de toți cei prezenți la acest important eveniment din viața comunității românești din municipiul Sfântu Gheorghe și din județul Covasna, prof. drd. Florentina Teacă, din Covasna, declara, la acea vreme: „Cred că această seară a unit suflete, a unit românii din tot județul Covasna; a fost un moment special, în care, o noapte întreagă s-a vorbit, s-a glumit, s-a cântat, s-a jucat şi s-a mâncat româneşte. Ar fi frumos să devină tradiție, să ne întâlnim mai des, poate și în alte orașe. Nu, nu suntem români doar o zi pe an; nu, nu încercăm să părem altfel și altceva decât suntem. Pur și simplu, așa suntem noi și așa ne simțim bine: împreună!

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail