Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe a împlinit 75 de ani de la înființare. Cu acest prilej, conducerea unității de învățământ a pregătit un eveniment la care sunt invitați foștii directori, cadre didactice, elevi, parteneri și nu numai.
Celebrarea celor șapte decenii și jumătate de la înființare va avea loc vineri, 25 octombrie (a.c.), la sediul Liceului.
„Evenimentul constă în aniversarea a 75 de ani de la existența acestei școli (…). Sunt invitați foști directori, directori adjuncți, foste și actuale cadre didactice, foști și actuali elevi, oficialități locale, Inspectoratul Școlar Județean, parteneri (agenți economici, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Covasna, ai Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna, ai Agenției Naționale a Antidrog (ANA) și nu numai.”- a declarat, joi, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, prof. Liliana Constantinescu, care a transmis, pe această cale, mulțumiri Consiliului Local Sfântu Gheorghe și Consiliului Județean Covasna, pentru oportunitatea de a aplica la proiectele propuse în vederea obținerii de finanțare pentru derularea acestui eveniment.
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, arc peste timp…
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna s-a înființat în anul 1949 ca unitate şcolară în sistem cooperatist pregătind, până în 1990, muncitori calificaţi, contabili, tehnicieni pentru cooperativele comunale din diferite judeţe ale ţării. Inițial, unitatea a funcţionat ca liceu, pregătind cadre medii în meseriile de contabil, merceolog, statistician, tehnician, lucrător comercial etc. Ulterior, după 1990, şcoala s-a menţinut având profiluri solicitate frecvent pe piaţa muncii. Cu timpul, numărul de clase a crescut, profilurile s-au diversificat, și a fost introdusă şi forma postliceală de învățământ.
„Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> este fostul Grup Școlar de Cooperație, care s-a înființat la 1 octombrie 1949, ca urmare a Reformei Învățământului, printr-o hotărâre a Guvernului României. Cele trei imobile în care a început să funcționeze școala au fost date în folosință de către Ministerul Învățământului, atestarea dreptului Cooperației de consum asupra imobilelor făcându-se prin H.C.M.2292/1954, conform documentației existente la Centrocoop București. Până în 1989, școala a făcut parte din rețeaua unităților școlare ale sistemului cooperatist alături de școlile de cooperație din: Brăila, Botoșani, Vaslui, Oradea, Alba Iulia, Bistrița, Baia Sprie, Târnăveni, Râmnicu Vâlcea, Constanta, Buzău, Ploiești.
Ca unitate de învățământ a cooperației, de-a lungul timpului, a pregătit elevii pentru ciclul de liceu, școala profesională, ucenici și școala postliceală.
Specializările în care au fost pregătiți s-au schimbat, dar nu esențial, în funcție de necesitățile de integrare a elevilor pe piața muncii, la nivel de țara, dar și în funcție de baza materială a școlii. La început, unitatea a funcționat ca liceu, pregătind cadre medii: merceologi, contabili, statisticieni, tehnicieni, lucrători comerciali etc. Mai târziu, datorită extinderii activității cooperativelor și a necesarului de forță de muncă productivă, a început pregătirea muncitorilor calificați în meseriile de cizmar, croitor, tâmplar, zidar, vânzător, zugrav, mozaicar, faianțar, bucătar-cofetar, cofetar-patiser, ospătar.
Începând cu anul 1978, se conturează profilul actual al școlii. Unitatea își schimbă denumirea din Centrul Școlar Cooperatist în Școala de Cooperație, unitate în care pe lângă clasele profesionale au continuat să funcționeze și clase cu prima treaptă de liceu.
În toți acei ani, planul de școlarizare a fost elaborat în strânsă concordanță cu necesarul de forță de muncă a unităților cooperatiste. În sistemul cooperatist, elevii erau recrutați pe bază de contract, ei fiind nevoiți să se întoarcă în calitate de salariați la Federalcoop-urile care au încheiat contractul. Până în 1990, elevii erau recrutați prin examen de admitere și proba de aptitudini la nivel de Federalcoop-uri, fiecare județ avea un număr limitat de locuri (3-5), astfel încât clasele erau constituite din elevi veniți din toată țara, majoritatea lor locuind în internatul școlii.
Începând cu anul școlar 1997/1998 prin Ordinul Ministrului Învățământului nr.5096/14.10.1997, semnat de D-l Andrei Marga, școala a fost trecută în rețeaua învățământului de stat și a primit numele de Grupul Școlar Economic Nr.2. În urma documentației înaintate la Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației și Cercetării, prin aprobarea nr.3579/2002 semnată de D-na ministru Ecaterina Andronescu, începând cu 28-02-2003, ziua în care s-a desfășurat festivitatea de decernare a noului nume, școala noastră se numește Grupul Școlar Constantin Brâncuși. În anul 2012 prin Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe 25/2012 se schimbă denumirea liceului din Grup Școlar CONSTANTIN BRÂNCUŞI în Liceul Tehnologic CONSTANTIN BRÂNCUŞI. De-a lungul celor 75 de ani de existența, școala a pregătit mii de absolvenți calificați mai întâi pentru sistemul cooperației și apoi pentru cel de stat. (…) Noul nume al școlii ne onorează și ne obligă, în același timp. Suntem încântați să purtăm numele unui artist genial al spiritualității românești ce a privit în permanență în sus: <<Iubesc tot ceea ce se înalță>>. Păsările sale și Coloana Infinitului sunt o dovadă în acest sens. De asemenea, ne vom face o datorie de conștiință din a pregăti elevii care să fie, la rândul lor, mândri ca au absolvit cursurile școlii noastre”. – se arată pe site-ul instituției.
În prezent, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este singurul liceu tehnologic cu predare în limba română din oraș. Școala oferă învățământ liceal de zi și seral, școală postliceală și școală profesională.
„Având în vedere faptul că școala furnizează instruire specializată la nivelurile 3, 4 și 5, în domeniile comerț, turism și alimentație, estetică și îngrijirea corpului uman, ea recrutează elevi din comunitățile românești și maghiare din județul Covasna, dar și din județele învecinate.”- se arată pe site-ul Liceului.
În anul școlar 2024-2025, funcționează un număr de 16 clase în cadrul unității de învățământ, totalizând un număr de aproximativ 355 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.
A.C.