Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că manifestaţia de protest care va fi organizată sâmbătă în faţa Colegiului „Szekely Miko” va arăta „puterea comunităţii maghiare din Transilvania”.

Antal Arpad a menţionat că la această manifestaţie vor participa circa 20.000 de oameni, prin urmare centrul oraşului va fi blocat. De asemenea, a adăugat că la acest miting va fi prezentat un document care va fi adresat ulterior forurilor europene, prin care se va cere o atentă monitorizare a procesului de retrocedare din ţara noastră. Potrivit primarului, sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” este „nedreaptă”.

„Mesajul acestei zile (1 septembrie – n.r.) este unul simplu şi clar, asemănător cu mesajul catalanilor din Barcelona atunci când Guvernul spaniol a zis că naţiunea catalană nu există şi peste câteva zile zeci de mii de catalani au ieşit pe stradă şi au spus – noi suntem naţiunea care nu există. La fel şi noi, pe 1 septembrie vom arăta că nu suntem simpli cetăţeni, simpli indivizi şi cetăţeni ai acestei ţări, ci suntem membrii unei comunităţi puternice, a unei comunităţi care poate să îşi apare interesele atunci când sunt atacate de anumite instituţii, care poate să îşi apere membrii care au muncit cinstit (…) Prin urmare, este o manifestaţie unde vrem să arătăm puterea comunităţii maghiare din Transilvania (…) şi vrem să arătăm să putem să scoatem zeci de mii de oameni în stradă pentru o cauză dreaptă”, a mai spus Antal Arpad.

Acesta a menţionat că nu este de acord cu cei care susţin că comunitatea maghiară este manipulată ori care afirmă că prin această manifestaţie se fac presiuni şi acţiuni de intimidare a justiţiei adăugând că este vorba despre „un mijloc democratic şi civilizat de exprimare”.

Nu în ultimul rând a precizat că vor fi luate măsuri de ordine la miting pentru a se evita eventualele incidente.

„Nu cred că vor fi probleme, nu cred că cineva are interes în acest moment să fie un conflict în Secuime (…) Vă daţi seama că nici noi nu ne dorim să vină provocatori care să denatureze sensul manifestaţiei”, a mai spus Antal Arpad.

În final, acesta a făcut precizarea că mitingul de sâmbătă nu este îndreptat împotriva României sau a cetăţenilor majoritari ai ţării.

Bisericile istorice maghiare din Transilvania au anunţat că pe 1 septembrie vor organiza la Sfântu Gheorghe un mare miting de protest sub genericul „Ziua adevărului”, îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko”. Instanţa de judecată i-a condamnat la trei ani de închisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile.

Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail