În 2024, prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei, potrivit Legii nr.247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna prevenţiei gripei în România”, conform https://www.cdep.ro/.

În luna mai a acestui an, 40 de deputaţi şi senatori au depus la Camera Deputaţilor, un proiect de lege pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna prevenţiei gripei în România”. În expunerea de motive, aceştia au evidenţiat că este nevoie de creşterea susţinută a gradului de conştientizare asupra gravităţii gripei şi a potenţialelor complicaţii, mai ales că, în 2023 şi 2024, Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat stare de alertă epidemiologică, reprezentând trei săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri, peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Iniţiatorii au arătat că, în sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Ei au citat datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care arată că rata de acoperire vaccinală la nivelul populaţiei generale este de 9,5%, în timp ce la nivelul persoanelor de peste 65 de ani este de 20,70%, iar, în medie, sunt înregistrate peste 590.000 de cazuri de spitalizare pe sezon, dintre care peste 150.000 ajung de urgenţă la medic şi jumătate rămân sub supraveghere medicală.

„O săptămână dedicată prevenţiei gripei poate oferi prilejul pentru acţiuni şi activităţi menite să crească gradul de conştientizare asupra gripei şi a complicaţiilor sale şi poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă”, au subliniat iniţiatorii.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 21 mai 2024 şi de Camera Deputaţilor, la 11 septembrie 2024. A fost trimis spre promulgare preşedintelui României Klaus Iohannis, care la 23 septembrie 2024 a semnat Decretul nr. 1225/2024 promulgând Legea nr.247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna prevenţiei gripei în România”. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 952/23 septembrie 2024, conform https://www.cdep.ro/.

Conform Art. 2. din Legea nr. 247/2024, „Săptămâna prevenţiei gripei în România” poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenţiei gripei.

Gripa, deşi de cele mai multe ori, este considerată o afecţiune banală, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu morbiditate şi mortalitate semnificative. Complicaţiile severe afectează persoanele care sunt mai vulnerabile, cum ar fi copiii cu vârsta sub 6 ani, cadrele medicale, femeile însărcinate şi lăuzele, vârstnicii, persoanele care suferă de obezitate, precum şi persoanele cu boli cronice netransmisibile (cunoscute şi ca NCD1) cum ar fi, de exemplu, boala cardiacă cronică, astmul bronşic, bolile pulmonare şi renale cronice, sindromul metabolic şi diabetul zaharat, notează https://www.vaccinare-antigripala.ro/.

În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European (UE/SEE) şi 15.000-70.000 de cetăţeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică şi medicală a gripei este substanţială.

În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate (prin laborator) 2.246 de cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată în Europa, potrivit https://insp.gov.ro/.

Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, însă în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât şi la scăderea imunităţii populaţiei. Cel mai bine este ca vaccinul să fie administrat înainte ca gripa să se răspândească în comunitatea unei persoane, înaintea sau la începutul sezonului gripal. În emisfera nordică, circulaţia sezonieră a gripei este observată între lunile octombrie şi mai şi, conform ECDC, octombrie este un moment optim pentru a primi vaccinul gripal. Vaccinarea poate fi făcută în orice moment în timpul sezonului, atât timp cât virusul gripal se răspândeşte, vaccinul va ajuta ca persoana să fie protejată. Vaccinarea oferă protecţie faţă de îmbolnăvire şi previne răspândirea acestor agenţi patogeni între membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, colegi de clasă şi în comunitatea extinsă.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail