Construcția Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe cu hramurile „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Nicolae” – Paraclis Episcopal a început în anul 1939 și s-a finalizat în anul 1983. Sfântul lăcaș are doi ctitori principali: primul ctitor, cel care s-a îngrijit de obținerea  amplasamentului, documentației de construcție și începerea lucrărilor a fost Părintele Protopop Aurel Nistor. În calitate de președinte al Comitetului de coordonare a lucrărilor de construcție, Părintele Nistor, împreună cu epitropul Eugen Sibianu,  sunt  autorii mai multor articole referitoare la demersurile întreprinse între anii  1920-1939 pentru obținerea  aprobărilor necesare edificării catedralei. Un rol determinant în depășirea dificultăților de început l-a avut Rezidentul Regal al Ținutului Bucegi, prof. univ. dr. Gheorghe Alexianu.

Impunătoarea construcție a fost proiectată de arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet, edificiul început în 1939 fiind ridicată până la nivelul turlelor, în roșu, până în august 1940, când lucrările de construcție au fost întrerupte în urma Dictatului de la Viena.

Timp de aproape 30 de ani, clădirea rămasă neterminată a avut diverse destinații, inclusiv depozit pentru legume și fructe. În anul 1968, după reorganizarea administrativ-teritorială a țării, orașul Sf. Gheorghe a devenit reședința județului Covasna.

În fruntea Protopopiatului ortodox Sfântu Gheorghe a fost investit Părintele Pompiliu Dumbravă, venit de la Protopopiatul Rupea. Noul protopop a fost omul potrivit, la locul și timpul potrivit. Pe lângă calitatea de bun păstor sufletesc, părintele Dumbravă a fost și un foarte bun organizator și priceput conducător al gestionării relațiilor bisericii cu administrația publică locală și centrală. În acest context, Pr. Protopop Dumbravă obține aprobările necesare reluării lucrărilor de construcții (cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Covasna – Kiraly Karoly și a persoanelor din conducerea statului din vremea respectivă, Ioan Gheorghe Maurer și Emil Bodnăraș. Deoarece proiectul de execuție al catedralei s-a pierdut în timpul retragerii administrației românești din toamna anului 1940, Părintele Dumbravă, cu sprijinul arhitecților brașoveni Renel și Busnel, au întocmit releveul construcției și documentația necesară finalizării catedralei. La insistențele protopopului Dumbravă, cu binecuvântarea Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu,  între anii 1972 și 1983, toate parohiile ortodoxe din Transilvania și multe altele din întreaga țară au contribuit cu un procent de 2% din veniturile lor la cheltuielile de construcție a catedralei. În acest timp, părintele Dumbravă a soluționat multitudinea de probleme necesare finalizării în bune condițiuni a sfântului locaș. Astfel în data de 15 mai 1983, Catedrala a fost sfințită de un impresionant sobor de ierarhi, în frunte cu Patriarhul Iustin Moisescu și Mitropolitul Antonie Plămădeală. A fost o mare izbândă românească și creștinească obținută printr-o admirabilă solidaritate a fraților întru credință și neam și prin contribuția substanțială a Părintelui Protopop Pompiliu Dumbravă.

După evenimentele din decembrie 1989 și separarea pe criteriul etnic a  instituțiilor de cultură, inclusiv a Muzeului Județean, în decembrie 1993, din inițiativa și cu participarea efectivă a membrilor Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna” , la demisolul catedralei a fost amenajat Muzeul Spiritualității Românești. După înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei,  din inițiativa și cu sprijinul IPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului și PS Andrei, împreună cu preoții slujitori, dintre care amintim pe Pr. Ioan Cucu, Pr. Corneliu Bujoreanu, Pr. Cristian Groza, Pr. Sebastian Pârvu, Pr. Ioan Marin, Pr. Protopop Teodor-Florian Mocanu și Pr. Flavius Fărcaș au fost executate mai multe lucrări de reparații și întreținere, precum și amenajare a Paraclisului de la demisolul catedralei.

Pentru cinstirea principalilor ctitori ai catedralei, în anul 1999, la Editura Carpații Răsăriteni a apărut volumul „Aurel Nistor – O pagină din istoria Bisericii și Neamului”, ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu. În anul 2006, Părintelui Protopop Pompiliu Dumbravă i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe.

Prin grija copiilor Părintelui Dumbravă, la Editura Grai Românesc a apărut volumul „PROTOPOPUL POMPILIU DUMBRAVA, CTITOR AL CATEDRALEI ORTODOXE DIN SFANTUL GHEORGHE”, ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr.

Ceremonia de sfințire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), astăzi

Răspunzând solicitării societății civile din județele Covasna și Harghita, adresată de dl. Ioan Lăcătușu, conducerea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala județeană „Matei Basarab” Vâlcea – președinte prof. Eugen Petrescu, cu binecuvântarea PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei,  a realizat bustul Părintelui Protopop Aurel Nistor, lucrare care va fi dezvelită și sfințită sâmbătă 28 septembrie 2024, orele 15.00.

Documentația pentru obținerea  autorizației de construcție a fost întocmită de firma AMBIENT SRL a arhitectului Virgil Florea, statornic partener al proiectelor inițiate de biserica ortodoxă și societatea civilă românească din județ. Cu sprijinul domnilor Ioan Luca din Covasna și Ioan Bălan din Sf. Gheorghe s-au realizat lucrările de montare a soclului și bustului. La stabilirea amplasării bustului în curtea catedralei, din inițiativa PS Andrei și a Pr. Protopop Teodor-Florian Mocanu,  urmează a fi amplasat și bustul Pr. Protopop Pompiliu Dumbravă. În acest fel, cei doi principali ctitori ai catedralei din Sf. Gheorghe vor primi, și pe această cale, cinstea cuvenită pentru contribuția lor la edificarea unui edificiu-simbol pentru cultura românească și credința ortodoxă din Arcul Intracarpatic.

 Ioan Lăcătușu, Ciprian Hugianu, Erich Mihail Broanăr

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail