Peste 650 de sancţiuni au fost aplicate în acest an de către Biroul pentru Protecţia Animalelor Covasna, majoritatea pentru neciparea şi nesterilizarea câinilor, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a amenzilor s-a cifrat la aproape 380.000 de lei.

„Experienţa celor aproape patru ani de la înfiinţarea Biroului pentru Protecţia Animalelor arată că una dintre principalele probleme în acest domeniu este deţinerea iresponsabilă a animalelor, iar cele mai multe dintre sesizările primite şi constatările poliţiştilor (aproximativ 90%) se referă la câini (…) În cursul acestui an, pentru implementarea legislaţiei privind protecţia animalelor, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor au organizat şi desfăşurat 59 de acţiuni proprii sau în comun cu alte structuri de poliţie ori instituţii cu atribuţii în aplicarea legislaţiei pentru protecţia animalelor şi peste 230 de controale la persoane fizice şi juridice. În urma activităţilor desfăşurate au fost aplicate 656 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri de la cadrul legal specific, valoarea acestora însumându-se la aproape 380.000 de lei. Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea de către deţinătorii de animale a obligaţiilor de microcipare şi/sau sterilizare a acestora”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Cu prilejul activităţilor derulate, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au identificat trei câini şi o pisică aflaţi în situaţii de pericol şi au emis ordine de plasare a acestora în adăpost.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna au mai menţionat că, de la începutul acestui an, Biroul pentru Protecţia Animalelor a înregistrat peste 180 de sesizări din partea cetăţenilor, care au solicitat intervenţia în cazul unor animale lăsate nesupravegheate, pentru nerespectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor, pentru înmulţirea ilegală a câinilor şi oferirea spre vânzare pe diverse site-uri şi reţele de socializare a unor câini sub vârsta permisă de lege.

Poliţiştii reamintesc că, potrivit prevederilor legale, toţi deţinătorii de câini sunt obligaţi să-i microcipeze, să-i vaccineze antirabic anual şi să-i sterilizeze, cu excepţia câinilor care au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Asociaţia Chinologică Internaţională (pedigree).

De asemenea, au obligaţia să asigure condiţii de bunăstare tuturor animalelor deţinute, adică un adăpost corespunzător, hrană, apă şi posibilitate de mişcare suficientă, precum şi îngrijire şi asistenţă medicală, iar cei care nu respectă aceste obligaţii riscă sancţiuni cuprinse între 3.000 şi 12.000 de lei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail