Cele mai performante întreprinderi din judeţul Covasna vor fi premiate de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI ) în cadrul galei Topul Firmelor, ce va avea loc luna viitoare la Sfântu Gheorghe.

Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că topul a fost întocmit pe baza bilanţurilor de anul trecut, în funcţie de domeniul de activitate, de mărimea firmelor şi de câţiva indicatori principali, cum ar fi cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi.

Potrivit acestuia, în anul 2023 au depus bilanţurile un număr de 5.472 de firme, cu 28 mai multe decât în anul precedent, însă doi dintre cei trei indicatori, respectiv cifra de afaceri totală şi profitul brut, au fost mai mici decât în 2022, cu 2,40%, respectiv 9,50%. În schimb, numărul de angajaţi din sectorul privat a înregistrat o creştere de aproape 1%, în ciuda faptului că două firme din domeniul textil au făcut disponibilizări.

„Credem că această descreştere a profitului brut în anul 2023 pe totalul firmelor din judeţul Covasna indică o problemă reală cu care se confruntă majoritatea firmelor şi nu numai din judeţul Covasna. Explicaţiile sunt legate, după părerea noastră, pe de o parte de creşterea explozivă a cheltuielilor cu forţa de muncă, o creştere de 14% faţă de anul 2022, în condiţiile în care numărul de salariaţi a crescut cu numai 1% faţă de anul 2022, care, în lipsa unei creşteri reale a afacerilor, este finanţată în detrimentul profitului”, a declarat Edler Andras.

Acesta a mai spus că Industria domină în continuare economia judeţului Covasna, cu 38,42% din totalul cifrei de afaceri, urmată de Comerţ (30,74%), Servicii (14,81%), Construcţii, Agricultură, silvicultură, pescuit, Turism, Cercetare-deavoltare şi high-tech, sub 10%.

Topul firmelor din judeţul Covasna va fi publicat zilele următoare pe site-ul CCI Covasna, iar gala de premiere va avea loc pe 24 octombrie la Restaurantul Kolcza din Sfântu Gheorghe.

 Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Sursa foto: https://www.ccicv.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail