Pentru a veni în sprijinul persoanelor care au statutul de pensionar și au unele nelămuriri cu privire la aplicarea prevederilor legale în vigoare, în acest domeniu, Casa Județeană de Pensii Covasna comunică o serie de elemente de noutate introduse de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv modul de acordare a pensiilor. 

  „Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată dacă au realizat stagiu de cotizare contributiv , în sistemul public de pensii. Potrivit dispozițiilor legale, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, pensionarii de invaliditate având dreptul de a desfășura anumite activități. Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate cu venituri realizate din activități profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate.

    Acordarea pensiei pentru limită de vârstă persoanelor încadrate în grad de  handicap respectiv persoanelor cu deficiență vizuală gravă, în raport cu stagiul de cotizare contributiv realizat după data ivirii handicapului ( art. 52 și art. 53 din lege ). În cazul persoanelor prevăzute la art. 52 din Legea 360/2023, la calculul stagiului de cotizare contributiv pentru stabilirea eligibilității nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare ( art. 52, alin. (2)  din lege ). Aceste perioade vor fi valorificate doar la calculul numărului total de  puncte realizat. La stabilirea drepturilor în baza Legii nr. 360/2023 pentru persoanele  prevăzute la art. 52, alin.(1), lit. a) și art.53 din lege se acordă un număr suplimentar  de 0,50 puncte pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în  condiții de handicap grav, respectiv deficiență vizuală gravă ( la art. 88, alin.(2) din  Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56, alin.(1) din Anexa la HG nr. 181/2024 ). 

     La stabilirea drepturilor în baza Legii nr. 360/2023 pentru persoanele prevăzute la  art.52, alin. (1), lit. b) se acordă un număr suplimentar de 0,25 puncte pentru fiecare  lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat  ( la  art. 88, alin.(2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56, alin.(1) din Anexa la HG 181/2024 ).

     Acordarea numărului suplimentar de puncte în cazul persoanelor care au  desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și II/ condiții  deosebite/speciale de muncă, potrivit art. 88, alin.(1) și (4) din Legea 360/2023,   în cazul drepturilor de pensie stabilite începând cu data de 01.09.2024. 

   În  procesul de reformă a sistemului de pensii, care vizează corectarea inechităților  din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și  respectarea principiului egalității, a fost reglementată și acordarea unui număr fix  de puncte lunare pentru perioadele de activitate desfășurate de asigurați în locuri de muncă încadrate în grupele I și II/ condiții deosebite/speciale de muncă. Astfel, conform art. 88, alin.(1), lit.a) din lege se acordă un număr suplimentar de 0,25  puncte  corespunzătoare grupei II/condițiilor deosebite de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții, iar potrivit art. 88, alin.(1),  lit b) din lege se acordă un număr suplimentar de 0,50 puncte  corespunzătoare grupei I/condițiilor speciale de muncă, pentru fiecare  lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții.

     EXCEPȚIE: Pentru persoanele care au desfășurat activități în locurile de muncă  prevăzute art. 28, lit. a) și b) ( din unități miniere și zonele I și II de expunere la  radiații ), legea acordă un număr diferențiat un punctaj suplimentar pentru fiecare  lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții ( art. 88, alin.(40 din lege ).

         Punctajul lunar, pentru perioadele de stagiu de cotizare realizat începând cu data de 01 septembrie 2024, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de  asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului  asigurărilor sociale de stat din anul respectiv (art. 85, alin.(7) din lege ). Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizat anterior datei de 01 septembrie 2024, raportarea se face la câștigul salarial mediu brut sau net, după caz, comunicat de Institutul Național de Statistică.

          Totodată Legea nr. 360/2023 reglementează opțiunea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care plata pensiei anticipate  încetează cu luna următoare opțiunii (art. 60, alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 35, alin. (2) din Norme ). De asemenea este reglementată opțiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situația în care încetează plata pensiei de invaliditate ( art. 72, alin.(4) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 42, alin. (2)

        Referitor la situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș în condițiile prevăzute la art.74. lit.b) din lege, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 01 noiembrie 2024 a anului în curs, conform  prevederilor art. 101, alin.(3) din lege.

        Alt punct important referitor la  valorificărea  stagiului de cotizare realizat după data însrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea  acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic ( art. 94, alin(6) din lege”, se arată în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna.

      M.D.C.

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail