Noua Lege a Pensiilor, 360/2023, vine cu o serie de modificări substanțiale și în ceea ce privește pensionarea anticipată. Deși unele aspecte s-au îmbunătățit, cum ar fi scăderea plafonului de penalizare pentru pensionarea anticipată parțială de la 30% la 24%, regulile care reglementează procesul s-au schimbat simțitor, mai ales pentru femei.

Astfel, pe lângă faptul că vârsta minimă de pensionare la femei va crește până la 65 de ani în 2035, în general, pensionarea fără penalizare a fost practic eliminată din lege, aceasta putând fi cerută doar de către persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și celor care au depășit acest stagiu cu până la cinci ani.

De la 1 septembrie este necesar un stagiu de cotizare complet de 40 de ani pentru pensionare, care include un minim de 35 de ani și cinci care pot fi atribuiți și perioadelor de cotizare necontributive, cum ar fi armata sau facultatea.

Care sunt noutățile aduse de Legea 360: nu există pensionare anticipată fără penalizare

Potrivit unei analize făcute de Avocatnet.ro, Legea 360/2023, ce se aplică din această lună, stabilește, în primul rând, că pensia anticipată fără penalizări dispare, rămânând doar cea cu penalizări. Mai precis, pensionarea anticipată fără penalizări a mai fost posibilă doar până în august 2024.

Legea spune, astfel, că posibilitatea pensionării anticipate va reveni, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, acelor persoane are au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la cinci ani. Vestea bună este că Legea 263/2010 vorbea despre depășirea stagiului complet de cotizare cu cel puțin opt ani, stagiul complet de cotizare trebuind să fie înainte de 43 de ani.

Stagiul minim de 40 de ani necesar pentru pensionare anticipată fără penalizare include atât anii de cotizare efectivă, cât și perioade asimilate, cum ar fi concediul pentru creșterea copilului. Mai mult, femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere suplimentară a vârstei de pensionare: câte 6 luni pentru fiecare copil, cu un maxim de 3 ani și 6 luni de reducere totală. Această reducere este aplicabilă și femeilor care au adoptat și crescut copii pentru o perioadă de minimum 13 ani, potrivit legii.

Cu toate acestea, valoarea pensiei anticipate se va stabili prin scăderea valorii pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, iar un aspect relevant în acest calcul este și faptul că, la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de actuala lege sau de alte acte normative (cum ar fi normele de risc sau alte beneficii).

După cei cinci ani maximum, adică după îndeplinirea naturală a condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea scăderii indicate mai sus. Tot atunci se vor lua în calcul pentru prima dată și stagiile de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, dar și alte perioade acoperite de contracte voluntare pentru cumpărarea de vechime pentru pensie. Angela Lazăr, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului București, a declarat, pentru Știrile Pro TV că „la stabilirea pensiei anticipate se iau în calcul si perioadele asimilate, facultatea si armata. Cuantumul pensiei se stabilește din pensia de limită de vârstă prin aplicarea unui procent de penalizare aplicat în funcție de numărul lunilor de anticipare și numărul lunilor pentru care s-a depășit stagiul complet de cotizare”.

Indiferent dacă toate condițiile de pensionare anticipată sunt îndeplinite, practic, persoana care trece prin acest proces nu va încasa pensia completă de drept în intervalul rămas până la pensia de limită de vârstă, practic, deși are toată vechimea necesară. Mai ales ținând cont că noua lege a pensiilor stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. În cazul femeilor, această limită va fi atinsă abia în 2035.

Vechimea cumpărată nu intră în recalcularea de la vârsta completă de pensionare

Noua Lege a pensiilor nr. 360/2023 menține, în mare parte, aceleași reguli referitoare la cumpărarea vechimii, dar introduce câteva modificări față de mecanismul anterior reglementat de OUG 163/2020, care va fi abrogat începând cu 1 septembrie 2024. Principala diferență este că noul mecanism este inclus direct în Legea 360/2023, astfel că nu mai este nevoie de o ordonanță separată pentru reglementarea acestuia.

Persoanele care vor să-și completeze stagiul de cotizare la pensie pot încheia un contract de asigurare socială pentru a acoperi perioade de cel mult șase ani anteriori, în care nu au contribuit la sistemul public de pensii sau la alte sisteme neintegrate. Contractul poate fi încheiat pentru intervale de timp între vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare și se semnează la casa teritorială de pensii de care aparține beneficiarul, direct sau prin reprezentant legal. Pentru a putea încheia contractul, solicitantul trebuie să declare că, în perioada acoperită retroactiv, nu a fost asigurat, nu a avut obligația asigurării și nu este pensionar.

Baza lunară de calcul a contribuției este venitul lunar asigurat înscris în contract, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară. Foarte important este însă de reținut faptul că, în cazul celor care utilizează acest mecanism pentru a cumpăra vechime, în stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în calcul perioadele în care persoana a fost asigurată în baza unui astfel de contract de asigurare încheiat după data de 1 ianuarie 2018.

Anul în care se pot pensiona „decrețeii”: femeile născute în 1967 se pot pensiona anticipat în 2025

După Decretul 770 din 1966, care a interzis avorturile, România a înregistrat o explozie a natalității. În anii 1967 și 1968, s-au născut peste un milion de copii, cu o creștere semnificativă față de anii anteriori. Acest val demografic, cunoscut ca generația „decrețeilor”, include un număr semnificativ de femei care vor fi eligibile pentru pensionare anticipată fără penalizare începând cu 2025, dacă îndeplinesc cerințele de cotizare.

Astfel, peste 212.000 de femei născute în 1967 ar putea beneficia de acest drept, mai ales cele care au intrat devreme în câmpul muncii și au acumulat deja un stagiu complet de cotizare, relatează un material pe această temă realizat de Adevărul.

https://ziare.com/

Sursa foto: https://adevarul.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail