Lucrările la noul spital de pneumologie din Sfântu Gheorghe, construit cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyan Kristoff”, se apropie de finalizare, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor.

Lucrările au început în urmă cu circa doi ani, iar investiţia s-a cifrat la aproape 38,5 milioane de lei, cu 10,80% mai mult faţă de valoarea estimată iniţial.

Avem o veste bună pentru judeţul nostru! Suntem aproape de finalizarea uneia dintre cele mai importante investiţii din domeniul sănătăţii din judeţ: construirea clădirii pentru boli pneumologice din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aceasta este realizată de Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar lucrările sunt finalizate în proporţie de 98%, semn că suntem aproape de atingerea obiectivului (…) A fost necesară modificarea valorii totale a investiţiei, aceasta crescând cu aproximativ 10,80% faţă de estimarea iniţială.Valoarea totală a investiţiei finanţată prin CNI este de 37,3 milioane lei, în timp ce cheltuielile susţinute de Consiliul Judeţean Covasna ajung la 1,14 milioane de lei„, a scris Tamas Sandor pe pagina sa de Facebook.

Unitatea medicală va avea o capacitate de spitalizare de 34 de paturi şi va cuprinde şi o policlinică şi un dispensar de specialitate.

Atuul acestei clădiri este că atât policlinica, cât şi dispensarul TBC, cât şi zona de spitalizare se află în aceeaşi clădire. Din această cauză, infrastructura specifică fiecăreia şi care este comună activităţilor medicale este la un singur loc, este la un singur amplasament şi poate fi folosită în comun. Ăsta este unul dintre principalele motive pentru care am adus într-o singură clădire atât zona ambulatorie, cât şi zona de spitalizare. (…) Avem 34 de paturi, iar fiecare salon va avea câte două paturi. (…) Clădirea va fi modulară, în sensul că activitatea, adică toate saloanele vor avea aceeaşi echipare, indiferent că vorbim de etajul doi sau vorbim de etajul unu, adică pot fi inter-schimbate, saloanele pot fi, la un moment dat, folosite şi pentru altă destinaţie, adică nu numai pentru pneumologie, pot fi folosite şi pentru medicină internă, pot fi folosite şi pentru cardiologie, cu sistem de monitorizare. Asta înseamnă, practic, o altă viziune pe care am încercat să o implementăm şi, privind spre viitor, asta va fi ce ne vor aduce anii următori: spitale modulare, spitale adaptabile„, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Judeţean, Andras Nagy Robert.

În momentul de faţă, dispensarul TBC şi Secţia de pneumologie funcţionează în două clădiri separate din municipiul Sfântu Gheorghe, aflate într-o stare avansată de degradare.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail