În perioada 16 septembrie – 29 noiembrie 2024, la nivel național va avea loc verificarea stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice.
Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a declarat că „după consultări avute cu specialiștii județelor limitrofe, s-a decis ca în județul nostru verificările să aibă loc în perioada 23-29 octombrie 2024”.
În acest sens, la nivelul județului s-a constituit, în cursul lunii august a.c., Comisia de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile și afluenții acestora din județul Covasna.
Comisia este coordonată de dr. Ioan Ilaș, director al Sistemului de Gospodărirea Apelor Covasna, și din aceasta fac parte delegați din diferite domenii, și-anume: trei specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanții filialei de Îmbunătățiri Funciare, ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii de Mediu, ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, ai Administrației Bazinale de Apă Olt și ai Instituției Prefectului – Județul Covasna.
„Verificarea se va face în prezența primarilor localităților care au în administrare lucrările respective, cu scopul identificării zonelor critice. Prin zone critice se înțelege porțiuni cu eroziuni de mal avansate și active care pun în pericol zone locuite sau stabilitatea digurilor, cursuri de apă colmatate, construcții hidrotehnice afectate de viituri. De asemenea, se vor lua măsuri pentru constituirea unor stocuri de materiale și mijloace de apărare împotriva inundațiilor care să asigure intervenția operativă pe râurile inferioare – a menționat Ráduly István.
Acesta a precizat că zone considerate sensibile în județ sunt Căpeni – Baraol și Băcel – Lunca Mărcușului, unde au fost inundații majore, în anii trecuți.
Maria Crețu-Graur