Ştefania Ursică din Sfântu Gheorghe a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie desfăşurată în perioada 21-27 august la Koln (Germania).
Performanţa acesteia a fost primită cu entuziasm de conducerea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde Ştefania Ursică a studiat în ultimii ani, de Inspectoratul Şcolar, dar şi de mulţi dintre foştii ei colegi de liceu, care au postat mesaje de felicitare pe reţelele de socializare.
Directoarea Colegiului, Luminiţa Curceanu, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că acest rezultat reprezintă răsplata cuvenită pentru seriozitatea, pasiunea şi munca depusă de această elevă, dar şi o încununare a activităţii profesorului de Geografie Ion Răduţă, care s-a ocupat de pregătirea ei.
„Este un rezultat extraordinar, dar nu mă miră. Ştefania a muncit foarte mult şi merita această medalie (…) Suntem foarte mândri de ea, dar felicitări se cuvin şi profesorului Ion Răduţă, care îndrumat-o în toţi aceşti ani” a declarat Luminiţa Curceanu.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Keresztely Irma a ţinut să menţioneze că numărul elevilor covăsneni care au participat la olimpiadele şcolare a crescut semnificativ în acest an, nu doar cantitativ, ci şi calitativ, dovadă fiind rezultatele obţinute pe plan naţional, care au culminat cu medalia internaţională adusă de Ştefania Ursică.
„Sunt foarte fericită şi foarte mândră că avem astfel de elevi (…) Desigur, e în primul rând meritul lor, al elevilor care cu multă voinţă, interes şi înclinaţie s-au pregătit temeinic, dar şi al profesorilor profund dedicaţi meseriei lor. Ne onorează acest premiu obţinut de eleva Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” la Olimpiada internaţională de Geografie”, a declarat Keresztely Irma, care a ţinut să menţioneze că Inspectoratul Şcolar şi autorităţile locale vor continua să încurajeze si sa sprijine performanţa şi tinerele talente.
Într-un interviu acordat AGERPRES înainte de a pleca la Koln, Ştefania Ursică a declarat că pasiunea pentru Geografie şi-a descoperit-o în clasa a VIII-a şi s-a datorat aproape în totalitate dascălului de la catedră, alături de care a făcut numeroase drumeţii.
„Excursiile pe care le-a făcut cred că au fost momentul cheie care a schimbat totul (…) Am răsfoit multe albume, atlase, am vizitat foarte multe locuri faţă de alţii, dar mai am foarte multe de văzut (…) Aş vrea mai întâi să văd ţara mea”, a declarat Ştefania Ursică.
Aceasta a mai spus că momentul în care a fost selectată pentru lotul olimpic al României a fost unul dintre cele mai fericite din viaţa ei, un moment pe care l-a aşteptat şi pentru care a muncit aproape neîntrerupt timp de patru ani.
Lotul olimpic al României a obţinut patru medalii la Olimpiada de Geografie de la Koln, clasându-se pe locul al doilea pe naţiuni. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, cele două medalii de aur au fost câştigate de Popa G. Constantin (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, Suceava) şi Ursică Ştefania (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Covasna). Medalia de argint a fost obţinută de Găman M. Miruna Andreea (clasa a XII-a,Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti, Prahova), iar cea de bronz i-a revenit lui Tomenco V. Traian (clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti, sectorul 1).
Oana Mălina Negrea/AGERPRES