Preotul reformat Santa Imre, care protestează de 50 de zile în faţa Colegiului ‘Szekely Miko’ din Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei judecătoreşti de anulare a restituirii acestui imobil către Eparhia Reformată din Ardeal, a adresat o scrisoare deschisă comunităţii maghiare prin care solicită stoparea tendinţelor de politizare a acestui caz.

Santa Imre a declarat vineri pentru AGERPRES că o seamă de politicieni maghiari au simţit că pot câştiga capital electoral de pe urma acestui caz, prin urmare se pregătesc să se aşeze în prima linie şi să ţină discursuri la mitingul de protest ce va fi organizat peste câteva zile la Sfântu Gheorghe de către bisericile istorice maghiare împotriva ‘renaţionalizării’ Colegiului ‘Miko’.

Acesta a ţinut să menţioneze că prea puţini oameni politici i s-au alăturat în cele 50 de zile în care a protestat câte două ore în faţa colegiului împreună cu alţi cetăţeni. ‘Au fost parlamentari, aleşi locali, oameni politici care nici măcar nu s-au oprit, au trecut pe cealaltă parte a drumului, iar acum consideră că e un prilej bun să strângă capital electoral pentru că se apropie alegerile parlamentare. Au avut destul timp să ni se alăture şi nu au făcut-o! Mie nu-mi place că vor să politizeze acest caz, de aceea am adresat această scrisoare deschisă comunităţii maghiare, dar în primul rând organizatorilor mitingului pentru a nu permite deturnarea sensului acestei cauze nobile’, a declarat Santa Imre.

Acesta a mai menţionat că protestul său început în urmă cu 50 de zile nu a fost îndreptat numai împotriva sentinţei judecătoreşti date în cazul ‘Miko’, ci şi împotriva stopării procesului de retrocedare a imobilelor naţionalizate abuziv de către comunişti.

Bisericile istorice maghiare din Transilvania au anunţat că pe data de 1 septembrie vor organiza la Sfântu Gheorghe un mare miting de protest sub genericul ‘Ziua adevărului’, îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului ‘Szekely Miko’. Instanţa de judecată i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului ‘Szekely Miko’ către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie.

Mai mulţi politicieni maghiari şi-au anunţat deja participarea la acest miting ce va reuni, potrivit organizatorilor, cel puţin 10.000 de maghiari din toată ţara.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail