Conducerea USR Covasna a anunţat, luni, că acceptă propunerea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), de a participa la formarea unui consiliu consultativ pe lângă autorităţile locale.
Propunerea a venit în luna iunie a.c, după alegerile locale, în urma cărora niciunul dintre candidaţii partidelor româneşti nu a reuşit să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, iar toate mandatele au fost adjudecate de UDMR.
„În urma consultărilor interne, USR Covasna răspunde pozitiv invitaţiei Primarului Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, de a forma Consiliul Consultativ pentru mandatul 2024 – 2028. Astfel, Biroul Judeţean USR Covasna va nominaliza doi colegi din cadrul partidului, foşti candidaţi la alegeri pe lista Consiliului Local, care vor face parte din Consiliul Consultativ, după ce vom primi din partea domnului primar lista atribuţiilor acestui Consiliu Consultativ. În urma studierii fişei de atribuţii şi dacă vom considera că aceasta acoperă necesităţile comunităţii din Sfântu Gheorghe, Biroul Judeţean USR Covasna va nominaliza doi colegi ale căror activităţi sunt convergente cu fişa de atribuţii. Ne păstrăm drumul constructiv pe care am pornit, de a ajuta cu idei şi soluţii pentru bunul mers al comunităţii locale”, menţionează conducerea USR Covasna, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
La alegerile locale din luna iunie, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obţinut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, niciuna dintre celelalte şase formaţiuni politice participante neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral.
Primarul Antal Arpad a declarat la acea vreme că va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, considerând că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.
„Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe vor fi doar consilieri de la UDMR (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local (…) O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc ca să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură ş.a.m.d., o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a spus primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES