Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna cere UDMR să nu politizeze cazul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe şi să nu se folosească de acesta pentru a-şi face capital electoral.

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că îl nemulţumeşte atitudinea liderilor UDMR care „se dau mari apărători ai avutului maghiarimii” pentru a câştiga simpatia electoratului în perspectiva alegerilor parlamentare.

„Şi noi susţinem Colegiul Miko, dar, spre deosebire de UDMR, noi nu vrem să folosim acest caz în scop electoral şi nici nu ne place că alţii fac acest lucru”, a declarat Balint Jozsef.

Acesta a mai spus că PCM va participa cu un număr mare de persoane la mitingul de protest ce va fi organizat la Sfântu Gheorghe pe data de 1 septembrie de către bisericile istorice maghiare, dorind ca prin această prezenţă să apere drepturile comunităţii maghiare, dar şi să dea un „implus” retrocedării proprietăţilor naţionalizate în regimul comunist.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a făcut apel către maghiari pentru a veni la Sfântu Gheorghe pe 1 septembrie şi pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Dacă am avea autonomie, atunci am discuta altfel cu puterea de la Bucureşti”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza pe 1 septembrie a.c un miting de protest în Sfântu Gheorghe sub genericul „Ziua dreptăţii”, împotriva sentinţei date în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” de Judecătoria Buzău, care i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public. Aceştia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie a.c.

Protestul de la Sfântu Gheorghe este susţinut de toate cele trei partide politice maghiare şi de mai multe organizaţii civile, iar la acesta se aşteaptă participarea câtorva zeci de mii de maghiari din toată Transilvania.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail