Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat extinderea depozitului de deşeuri de la Leţ cu două noi celule de depozitare, care vor intra în funcţiune în următorii ani.
Preşedintele Consiliului, Tamas Sandor, a precizat, miercuri, că în judeţul Covasna sunt generate anual 60.000 de tone de deşeuri, dintre care circa 30% sunt reciclate, iar restul sunt depozitate în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Leţ.
Potrivit acestuia, prima celulă este umplută în proporţie de circa 80%, prin urmare trebuie pregătite celelalte două celule de depozitare.
„Este vorba despre continuarea proiectului pe care, deja, de 10 ani de zile l-am iniţiat. În acest proiect sunt prevăzute trei celule, dintre care 2 şi 3 urmează să fie proiectate şi apoi implementate. Aceste celule depozitează deşeurile din judeţul nostru. Acest proiect, finanţat european, prevede în jur de un milion de tone de deşeuri depozitate în cele trei celule. În prima celulă a fost prevăzută o suprafaţă de 4,4 hectare şi este suficientă pentru a opera timp de nouă ani de zile, dar trebuie să ne gândim pe termen mediu şi lung la implementarea următoarelor două celule. Celulele 2 şi 3 vor avea o suprafaţă de 4,5 hectare, o planificare de deschidere în 2025 şi 2026 şi sunt suficiente pentru încă vreo 10-15 ani”, a declarat Tamas Sandor.
Valoarea totală a investiţiei se cifrează la aproape 25 de milioane de lei.
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Leţ, comuna Boroşneu Mare, a fost construit printr-un proiect finanţat din fonduri europene prin POS-Mediu şi este operat de S.C. ECO BIHOR SRL din Oradea.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES