În noul an şcolar ce va începe în data de 10 septembrie, la nivelul judeţului Covasna s-au format 113 clase pregătitoare, în 60 de unităţi de învăţământ.
În cadrul conferinţei de presă ce avut loc ieri, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna (IŞJ), doamna Keresztely Irma, a declarat că până în prezent s-au înscris 1.871 de elevi, cu 60 mai puţini decât numărul celor „recenzaţi” în primăvară. Aceşti copii care au împlinit vârsta de 6 ani, nu se regăsesc înscrişi nici în clasa I, nici în clasele pregătitoare. Potrivit inspectorului şef al IŞJ Covasna, cei 60 de copii au fost identificaţi, nominal. Ca urmare, în perioada dintre 1 şi 10 septembrie, reprezentanţii şcolilor în a căror circumscripţii şcolare aparţin aceşti copii vor face vizite la domiciliu, şi vor încerca să-i contacteze pe părinţi pentru a-i determina să-şi aducă copii la şcoală, pentru a fi înscrişi.
„De regulă, aceşti copii provin din familiile care sunt plecate la muncă, temporar. Mă gândesc în primul rând la copiii rromi, şi, evident, nu este sigur că vom reuşi să îi aducem pe toţi 60 la şcoală, dacă părinţii nu se întorc în perioada aceasta. Dar pentru ei, în mod excepţional, nu cred că facem o greşeală dacă acceptăm înscrierea în luna septembrie, chiar dacă anul şcolar deja va fi început. Interesul nostru este copilul, acela de a fi şcolarizat şi de a aparţine unei clase dintr-o şcoală sau alta”, a explicat Keresztely Irma.
Fără cadre debutante la clasa pregătitoare
În judeţul Covasna, pentru posturile de învăţători la clasa pregătitoare s-au încadrat, în total, 95 de învăţătoare. Conform unei circulare sosită de la Minister, cadrele didactice care doresc să predea la clasele pregătitoare trebuie să aibă vechime în învăţământ şi experienţă la catedră, debutanţii nefiind acceptaţi pe aceste posturi.
Totuşi, dascălii care îşi doresc să predea la clasele pregătitoare, dar nu au experienţa necesară, pot parcurge un stagiu de formare specială, timp de o săptămână. Inspectoarea şefă a IŞJ Covasna a menţionat faptul că un număr de 101 învăţătoare s-au înscris pentru formare specială, pentru a prelua aceste clase pregătitoare. Potrivit acesteia, în judeţul nostru stagiul de formare se organizează în trei centre. Astfel, pentru toate învăţătoarele de la secţia română, care vor preda la clasele pregătitoare, centrul de formare va funcţiona la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, în timp ce pentru secţia maghiară există două centre, şi anume: la Grupul Şcolar Puskas Tivadar, pentru cadrele didactice din zona Sfântu Gheorghe-Baraolt, şi la Grupul Şcolar Gabor Aron, pentru dascălii din Târgu Secuiesc şi Covasna. Pregătirea lor va avea loc în prima săptămână a lunii septembrie. „Nici un cadru didactic neformat nu va avea acces la preluarea unei clase pregătitoare. În perioada aceasta are loc formarea formatorilor de învăţătoare, la nivel naţional, printr-un program POSDRU”, a mai spus Keresztely Irma.
Mobilier modern
În ceea ce priveşte dotarea cu mobilier a unităţilor de învâţământ, şefa IŞJ Covasna a precizat că pentru achiziţionarea celor 1931 seturi de mobilier necesare pentru elevii din clasele pregătitoare, judeţului nostru i-a fost alocată suma de 386.400 de lei, adică 200 de lei per copil. Setul de mobilier este format dintr-o bancă individuală şi un scaun. Keresztely Irma a precizat că atât băncile cât şi scaunele sunt reglabile şi pe verticală, ca înălţime, dar şi ca dimensiune a şezutului pe scaun (…) „IŞJ a avut sarcina de a defalca această sumă primită de la Minister şi de a o aloca şcolilor cu personalitate juridică. Acest lucru ne-a făcut să mergem pe criteriul număr elevi înscrişi în clasa pregătitoare, înmulţit cu 200”, a explicat Keresztely Irma.
Aceasta a mai spus că achiziţiile se realizează de către şcoli, termenul limită de raportare către Inspectorat, privind preluarea şi montarea acestor seturi de mobilier pentru copiii din clasa pregătitoare, fiind data de 5 septembrie.
Ana Alina Costache