În acest an, Despărțământul Astra Covasna-Harghita a participat și a organizat mai multe proiecte cu români din afara granițelor țării. Proiectul „Europeni prin cultură și tradiții” s-a desfășurat la sfârșit de iulie și în prima parte a lunii august 2012, în mai multe localități din România.
Inițiativa aparține Cercului Astra „Onisifor Ghibu” al Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova. Despărțământul Astra Covasna-Harghita a participat la organizarea programului din ultima parte, ultimele zile ale proiectului. Colaborarea cu astriștii din Cahul are deja tradiție la Sf. Gheorghe. Ne referim la vizita grupului astrist din Cahul la „Zilele orașului Sf. Gheorghe”, când musafirii noștri au prezentat tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Sfântului Gheorghe pe meleagurile românești, atât dincolo, cât și dincoace de Prut. Întâlnirea de curând realizată a avut un caracter inedit datorită activităților recreative. Fiind în toiul vacanței de vară și a concediilor, era firesc să se întâmple așa.
De la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul au participat prof. univ. Maria Barbă, prof. univ. dr. Ioana Axentii, prof. univ. Ludmila Balțatu, prof. univ. Anastasia Mocanu, care au luat parte cu entuziasm la derularea întregului program, demonstrând, împreună cu astriștii participanți, că poporul român are o bogată cultură și tradiții specifice care îl particularizează între țările Europei.
Pentru argumentarea acestei afirmații, redăm câteva dintre impresiile oaspeților: „În vara aceasta, un grup de profesori de la Universitatea din Cahul, membri ai cercului Astra „Onisifor Ghibu” au hotărât să-și îndeplinească unul din visurile din totdeauna – să organizeze o călătorie prin Țară, ca să aibă acces direct la tradițiile, obiceiurile și la cultura neamului. Călătoria noastră a început la București, a continuat pe Valea Oltului, la Mânăstirile Cozia și Turnu, la Curtea de Argeș, la Sibiu, apoi la Alba-Iulia, unde am stat patru zile, ajungând de acolo la Castelul Huniazilor și la Sarmisegetuza. Am trecut doar prin Cluj-Napoca, înaintând spre Năsăud, unde am stat mai multe zile, având întâlniri de suflet cu astriști din câteva localități de pe acele plaiuri. Itinerariul nostru a continuat la Sf. Gheorghe, unde ne-am întreținut cu vechi cunostințe și am rămas încântați de minunatele peisaje covăsnene, apoi de Poiana Brașov, de Balvanyos – Lacul Sf. Ana” (Ioana Axentii); „Am avut ocazia să călătoresc prin locuri care ne-au umplut sufletul de emoții – un proiect extraordinar prin care am cunoscut oameni ce își iubesc țara și care sunt de același sânge cu noi. Acest plai mioritic ne-a dat forțe noi, ne-a inspirat și ne-a insuflat dragostea față de tot ce este al nostru” (Ludmila Bălțatu); „În cei trei mii de kilometri parcurși prin România, m-au impresionat foarte mult oamenii, românii care ne-au primit foarte frumos. Am rămas impresionați de natură, de munți, de brazi, de lacurile minunate, dar poate cel mai mult m-au impresinat, pe mine, locurile sfinte, bisericile, mânăstirile, apoi cetățile, toate construite de oameni cu suflet mare” (Maria Barbă); „Am văzut aceleași tradiții, același port popular, aceeași iie, aceleași unelte cu care se prelucrează pământul. Pe toate le știu și le-am văzut și la noi acasă. Toți astriștii sunt români cu suflet mare, ne-au primit ca pe frați. Au împărțit cu noi și bucurii și necazuri. Dacă eu aș primi acasă la mine o delegație de români, la fel aș face” (Anastasia Mocanu).
La plecarea din județul nostru, în clipele de despărțire, participanții au mulțumit organizatorilor, conducerii Despărțământului Astra Covasna-Harghita, în mod special domnului inginer Ioan Bălan și familiei sale, evidențiind că toți sunt astriști în vechea tradiție românească, în special transilvăneană. Mulțumirile au fost reciproce, deoarece și astrișii din Sf. Gheorghe s-au simțit bine în compania românilor-basarabeni de peste Prut. Aș adăuga, în acest context, un îndemn al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioan Selejan, care, la întâlnirea cu basarabenii, din luna aprilie, îndeamnă pe toţi românii, oriunde ar fi pe pământ trăitori, să ţină trează făclia ortodoxiei româneşti. Atâta timp cât clopotul ortodoxiei va fi tras, noi, românii, vom fi stăpâni pe identitatea, pe cultura noastră naţională.
Luminița Cornea